reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronauti se v Dragonu vrátí na zem během srpna, kdy poletí další?

20.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Astronauti se v Dragonu vrátí na zem během srpna, kdy poletí další?
Astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley jsou již pár týdnů zabydleni na palubě Mezinárodní vesmírné stanice, ale nyní už můžeme vyhlížet jejich návrat a dokončení mise Demo-2. Kdy poletí další v Dragonu? 
SpaceX odstartovala s raketou Falcon 9 a lodí Crew Dragon se dvěma astronauty na palubě na konci května, přičemž dle původního plánu měla mise Demo-2 trvat mnohem kratší dobu, než ve skutečnosti bude. Nicméně s možností prodloužení pobytu se pochopitelně počítalo a nyní je v plánu, že Robert Behnken a Douglas Hurley se ve stejném Crew Dragon vrátí 2. srpna. O den dříve se odpojí od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a pak se vydají na cestu dolů, aby dle aktuálního plánu dopadli do vod Atlantiku 2. srpna zhruba ve 21:00 našeho času.
 
 
Mise Demo-2 společnosti SpaceX je považována za úspěch, ale ve skutečnosti je pouze ve své polovině, i když se dá říci, že sestup a přistání na padáku do oceánu je ta snazší půlka. Není už třeba počítat s tím, že může selhat raketa Falcon 9 a že bude třeba využít záchranný raketový systém s motory SuperDraco. Nyní je to o správném navedení na sestup, odhození servisního modulu a otevření padáků. 
 
Až bude mise Demo-2 završena, NASA bude mít celkem šest týdnů na to, aby přišla s jejím hodnocením a na jeho základě už bylo firmě SpaceX umožněno začít s pravidelnými lety na ISS. Očekávat tak už můžeme první příslušnou misi nazvanou příhodně Crew-1, která již nebude zahrnovat pouze dva astronauty, ale rovnou čtyři. 
 
V rámci mise Crew-1 bude využit Crew Dragon na vrcholu Falconu 9 Block 5 startující opět z floridského Launch Complex 39A. Vzhledem k očekávané šestitýdenní prodlevě se počítá s tím, že start proběhne nejspíše během září. NASA přitom tuto misi ohlásila v rámci Commercial Crew Program již v roce 2012 jako USCV-1 a počítala s jejím uskutečněním v roce 2016. 
 
Mezi čtyři astronauty budou patřit tři Američané, a to Michael S. Hopkins (velitel), Victor J. Glover (pilot) a Shannon Walker (specialistka), vedle nichž poletí také Soichi Noguchi (JAXA, specialista). Společně budou na ISS tvořit 64. expedici. 
 
Zdroj: NASA via Twitter


reklama