reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové našli nejvzdálenější známý objekt naší soustavy: Farout

18.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Astronomové našli nejvzdálenější známý objekt naší soustavy: Farout
Astronomové potvrdili, že stále ještě nemusíme znát všechny velké objekty naší soustavy. Tím narážíme na tzv. devátou planetu, která tedy nyní objevena nebyla, ale máme tu něco jiného: asi 500km planetku Farout. 
Farout je pouze přezdívka pro objekt 2018 VG18, který spadá s průměrem kolem 500 kilometrů mezi planetky a nachází se ve vzdálenosti asi 120 AU od Slunce, takže je stodvacetkrát vzdálenější než Země. Pluto se pohybuje ve vzdálenosti maximálně 49 AU od Slunce, takže Farout je i daleko za Kuiperovým pásem. 
 
 
Barva planetky Farout má být narůžovělá, což měla zařídil ledová vnější vrstva a ta společně s přibližným průměrem a vzdáleností od Slunce je zatím to jediné, co o ní víme. Ostatně to potvrdil David Tholen, astronom z University of Hawaii, který má na objevení 2018 VG18 značný podíl. První snímek tohoto objektu byl pořízen 10. listopadu pomocí japonského teleskopu Subaru, který se nachází na vrcholku Mauna Kea právě na Havaji. Během tohoto měsíce si jej našel také Magellanův teleskop v Chile. 
 
Astronomové odhadují, že Farout dokončí jeden oběh Slunce za více než 1000 let, což bude ale záviset i na tom, jaký tvar má jeho orbita a o té zatím nebylo zveřejněno nic. 
 
David Tholen se se svými kolegy specializuje právě na vyhledávání vzdálených objektů naší soustavy. Nedávno našli jiné těleso, a to s přezdívkou Goblin. To obíhá Slunce v asi dvojnásobné vzdálenosti oproti Plutu a Farout se tak nachází přinejmenším ve trojnásobné vzdálenosti. 
 
Nic z toho se však zatím ani nepřiblížilo hypotetické deváté planetě, která má být zhruba o velikosti Neptunu, který má průměr necelých 50 tisíc kilometrů. Ta se stále nenašla, stejně jako se nenašlo jiné uspokojivé vysvětlení zjevného gravitačního působení na vnější objekty naší soustavy. 
 


reklama