reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové oskenují mezihvězdný asteroid, zda to není loď

12.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Astronomové oskenují mezihvězdný asteroid, zda to není loď
1I/2017 U1 ‘Oumuamua je první detekovaný objekt, který zavítal do naší soustavy. Nyní je na cestě pryč a astronomy zaujal svými parametry, dle nichž by měl být nezvykle protáhlý. Radioastronomové se tak chtějí blíže podívat, zda z něj nezachytí signál. 
Senzace vyvolaná objektem 1I/2017 U1 ‘Oumuamua tak pramení především z jeho údajného tvaru, jenž byl určen především dle variací v odrazech naznačujících, že jde o velice protáhlé těleso, které je mnohokrát delší než širší. Začaly se tak objevovat všemožné spekulace i o tom, že jde o vesmírnou loď a na to se chce nyní blíže zaměřit ruský miliardář Jurij Milner. Jím financovaný radioastronomický projekt Breakthrough Listen si tak asteroid najde a bude sledovat, zda z něj nezachytí nějaké zajímavé signály, které by naznačily, že nejde o přírodní objekt. 
 
 
Nutno říci, že Oumuamua je první objekt takového typu, který byl námi zachycený, ovšem už ze článku Alana Sterna z roku 1997 (pdf) vyplývá, že takovýchto objektů by mělo do naší soustavy zavítat každý rok mnoho. Jde pouze o to, že jsme donedávna neměli moc možností, jak je detekovat. To se v případě Oumuamua povedlo observatoři Pan-STARRS, ovšem brzy poté jej sledovala také další zařízení. 
 
 
Asteroid je už mezitím dávno mimo vnitřní část Sluneční soustavy, však mu trvalo jen asi tři týdny, než z úrovně oběžné dráhy Země protnul dráhu Marsu. Vzdaluje se rychlostí 38,3 km/s, takže je jisté, že i když bude vlivem gravitace Slunce zpomalovat, má dostatečnou únikovou rychlost, aby nakonec naši soustavu opustil a už nikdy do ní nezavítal, leda by jej nějaká jiná nasměrovala zase k nám. V příštím roce se už dostane za Jupiter a do roku 2025 bude na úrovni Kuiperova pásu. 
 


reklama