reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus představil dvě ROG Strix RX Vega 56

24.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Asus představil dvě ROG Strix RX Vega 56
Asus je dle všeho stále jediná firma, která vypustila do světa alespoň fotografie a informace o nereferenčních modelech karet RX Vega 64. Není tak divu, že to je opět Asus, který ukázal své opět neferenční RX Vega 56. 
Jak jsme se dozvěděli včera, příčina pomalejšího nástupu karet RX Vega 56 bude nejspíše i v tom, že mají jiná pouzdra než RX Vega 64, kde je GPU o trošku výše než paměti HBM2 vedle. Výrobci karet se tak potýkali s tím, jak tento problém uspokojivě vyřešit s ohledem na chlazení. Nicméně alespoň Asus nyní představuje nereferenční verze karet Radeon RX Vega 56, a to opět v rámci řady Strix. 
 
 
Karta Asus Radeon RX Vega 64 Strix Gaming už byla zrecenzována serverem Hexus.net, jehož redaktor ocenil její tichý chladicí systém, vysokou kvalitu obecně, ale už ne cenu a spotřebu energie. Právě tyto problémy by mohla částečně vyřešit právě verze Strix s RX Vega 56, ovšem pochopitelně za cenu sníženého výkonu. 
 
 
Mezi nové karty firmy Asus tak patří ROG Strix RX VEGA64 OC edition 8GB a ROG Strix RX VEGA56 8GB, přičemž obě nabízí podsvícení Aura Sync RGB, ale vypadají zcela identicky. To je ostatně logické, když se dle označení budou lišit pouze svými takty. 
 
Asus však podrobné specifikace ještě nezveřejnil, což napovídá, že se tyto karty na trh ještě nechystají. Uvádí pouze jejich společné vlastnosti, jako MaxContact Technology pro lepší přenos tepla z GPU do chladiče, ventilátory Wing-Blade s certifikací IP5X řízené pomocí ASUS FanConnect II a výrobu s využitím Industry Only Auto-Extreme Technology a komponent napájení Super Alloy Power II.
 
Nyní je tu tak hlavní otázka, a sice o ceně a dostupnosti těchto karet, o čemž se neustále diskutuje. Firmě AMD se prostě poštěstilo přijít s novým hi-endem po dvou letech a trefit se přímo doprostřed kryptotěžební vlny, která ještě zhoršuje obvyklý fakt, že horké hardwarové novinky na tom s dostupností nebývají ihned po svém vypuštění na trh moc dobře. Nějakou dobu totiž trvá, než se nasytí zájem natěšených zákazníků. 
 
Jak bylo dnes už uvedeno, český zákazník může zatím zapomenout i na referenční RX Vega 64 a dostupnost RX Vega 56 je už pouze ve hvězdách, neboť tyto karty se zatím nedostaly ani do předběžné nabídky obchodů. Je přitom možné, že právě po těchto slabších Vegách budou zákazníci prahnout ještě více. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama