reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus RT AX88U: router s Wi-Fi 6 nabídne 4804 Mb/s v 5GHz pásmu

31.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Asus RT AX88U: router s Wi-Fi 6 nabídne 4804 Mb/s v 5GHz pásmu
Asus si připravil nový výkonný domácí router s moderním rozhraním Wi-Fi 6, jak se nově označuje standard 802.11ax. Ten slibuje propustnost i 11 Gb/s, což v případě RT AX88U neplatí, ale jeho 4804 Mb/s v 5GHz pásmu je také velice slušné.
Rozhraní Wi-Fi se v poslední době s ohledem na přenosové rychlosti prudce rozvíjí, ačkoliv se dá říci, že výbava mnohých uživatelů bude spíše zaostávat, což je s ohledem na ceny pochopitelné. Máme tu rozhraní Wi-Fi 6, což je nový název pro verzi 802.11ax. Odpovědní lidé se totiž zcela správně rozhodli využít jednodušší označování, což je ostatně i důsledek toho, kolik různých verzí se v poslední době objevilo. Ostatně Asus RT AX88U je horká novinka podporující 802.11ax, jenomže Qualcomm už má k dispozici čipy pro ještě novější rozhraní 802.11ay, kde se už využije 60GHz pásmo. 
 
 
Čili abychom měli neustále to nejlepší z rozhraní Wi-Fi, to už bychom si museli pomalu každý rok kupovat nový hardware. Nicméně alespoň se v této oblasti něco děje, což se nedalo říci v případě Ethernetu, kde jsme ve světě PC na dlouhé roky zamrzli na 1 Gb/s, ale to se alespoň už začíná měnit. Doufejme, že v dohledné době už bude cenově přijatelné si doma zřídit 10Gb/s ethernetovou síť, což závisí na ceně síťovek a pak by se už mohly objevit alespoň cenově přijatelné domácí přepínače/switche, když už ne rovnou směrovače/routery. 
 
 
Ale věnujme se modelu RT AX88U, který už na první pohled zaujme svým designem se čtyřmi velkými anténami a navíc i osmi 1Gb/s LAN porty vedle jednoho 1Gb/s WAN a dvou USB. Řízen bude čtyřjádrovým procesorem na 1,8 GHz a nabídne na 2,4GHz pásmu propustnost až 1148 Mb/s a v 5GHz pásmu to je dokonce 4804 Mb/s. K tomu bude pochopitelně zapotřebí mít vhodný hardware a co nejsilnější signál, takže při spojení na větší dálku a přes zeď bude propustnost pochopitelně rapidně klesat. Nicméně Asus slibuje, že tento router nabídne výrazně lepší pokrytí než předchozí generace a využije technologie MU-MIMO i OFDMA. Je tu také technologie TWT (Target Wait Time), což umožní časově synchronizované přenášení dat, takže připojená zařízení mohou být celkově po delší dobu uspaná a díky tomu se bude šetřit jejich energie. 
 
Za to vše si pochopitelně připlatíme, přičemž RT AX88U má na našem trhu obvyklou cenu 11 tisíc korun. 
 
Zdroj: Asus 


reklama