reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus popřel, že by neměl v záměru podporovat Ryzen 5000 na X470

13.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Asus popřel, že by neměl v záměru podporovat Ryzen 5000 na X470
Aktualizováno: Když AMD ohlásilo, že se nechystá podporovat nové procesory Ryzen 5000 na deskách s čipsety série 400, zvedla se vlna nevole. AMD nakonec ustoupilo, ovšem to vše nakonec stejně závisí na samotných výrobcích desek. 
Aktualizace: Dle německého zastoupení firmy Asus (via Planet 3DNow!), které se k věci vyjádřilo na Twitteru, šlo přece jen o nedorozumění. Asus se opravdu chystá podporovat Ryzen 5000 na deskách s X470 (a tedy nejspíše i s B450), jen tato podpora přijde až na začátku příštího roku, na což upozornilo i AMD. V každém případě by Asus měl zlepšit svou komunikaci se zákazníky.
 
Dále zpráva pokračuje v původním znění:
 
 
Podpora Ryzen 5000 na deskách s X570, B550 a A520 je zaručena, ostatně jde o jedinou řadu čipových sad, pro které to platí. AMD tak oficiálně samo zaručuje pouze kompatibilitu, jakou znázorňuje následující obrázek, kde ještě chybí nejnovější sada A520. 
 
 
Od výrobců desek se ale tak nějak automaticky očekávalo, že nové procesory Ryzen 5000 budou na deskách s X470 a B450 podporovat, ostatně i AMD ve své prezentaci o této podpoře mluvilo. Samotný Asus navíc nedávno ukázal nově chystané modely desek s B450, které budou určeny právě i pro Ryzen 5000. Nyní to ale dle tohoto vlákna na Redditu vypadá, že majitelé starších desek s X470 a B450 asi budou mít smůlu. Ale to se ještě uvidí, Asus se může chytnout za nos a rozhodnout se jinak. 
 
V daném případě jde o dotaz na Asus Product Support ohledně desky ROG Crosshair VII Hero X470, čili jde o jeden z nejlepších modelů s X470 tohoto výrobce. Dotaz se týkal právě nového BIOSu pro Ryzen 5000 a v odpovědi se píše, že na základě informací od inženýrů Asusu se podpora nových CPU na dané desce nechystá a zákazníkovi je doporučeno pořídit si novější model, Crosshair VIII Hero. 
 
 
A když to platí pro ROG Crosshair VII Hero X470, pak to s největší pravděpodobností bude platit i pro jiné modely se stejným čipsetem a nejspíše i s B450 krom výše uvedených zbrusu nových desek. Nutno poznamenat, že tazatel nejdříve kontaktoval obchodního zástupce a poté si vyžádal i potvrzení jím poskytnuté informace, čehož se dočkal.
 
Je otázka, proč se Asus takto rozhodl. Můžeme zatím jen hádat, že jde jako obvykle o kapacitu EEPROM pro BIOS, kam už se nemusí vejít potřebná data pro podporu všech generací Ryzenů. To ale může Asus vyřešit tak, že buď BIOS oseká o méně potřebné funkce či grafiku, anebo z něj vypustí podporu procesorů Ryzen 1. generace. 
 
Uvidíme, zda si firma bude stát za svým, protože pokud ano, asi tím naštve řadu svých zákazníků, i když ti ze strany Asusu neměli žádný příslib. Uvidíme také, jak na tom budou s podporou ostatní výrobci desek.  


reklama