reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus si chystá nové vylepšené desky se starým čipsetem AMD B450

30.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Asus si chystá nové vylepšené desky se starým čipsetem AMD B450
Můžeme počítat s tím, že výrobci desek přijdou na trh s novými modely při příležitosti vypuštění procesorů Ryzen "Vermeer", ačkoliv se na trhu neobjeví žádná nová čipová sada. Asus však dokonce chystá i nové desky se starým B450.
Asus tak ukazuje, že dny čipové sady AMD B450 ještě nejsou sečteny, i když ji už za ni nastoupil model B550. Ten je ale nejspíše dražší, takže se může vyplatit připravit nové desky i se starým B450, ostatně jej budou podporovat i nové procesory Ryzen generace Vermeer a pak už by měla stejně nastoupit patice AM5, takže bez debat i nutnost využít nové desky, ale to se ještě ukáže. 
 
 
Asus se tak dle vlastních slov chystá oprášit nabídku desek s čipsetem B450, a to v rámci řad ROG Strix, TUF Gaming a Prime. Tyto desky přijdou na trh ke konci října a nabídnou lepší systém napájení a chlazení (ne zcela ve všech případech) a pak také paměťové čipy EEPROM pro BIOS s vyšší kapacitou a funkcí Flashback pro snadné flashování BIOSu bez nutnosti nastartovat systém, a tedy i použít kompatibilní CPU. 
 
Vzhledem k vylepšenému napájení to vypadá, že zprávy o TDP 150 W nových výkonných Vermeer zřejmě nelžou a co se týče zvýšené kapacity paměti pro BIOS, tam jde zcela jasně o to, aby deska mohla podporovat řadu generací procesorů Ryzen. Ostatně AMD původně nechtělo procesory se Zen 3 na starších deskách včetně B450 zajistit, a to právě kvůli problémům s kapacitou pamětí EEPROM. Později ale firma změnila názor. 
 
Nové modely s B450 tak budou určeny pro ty, kteří hledají cenově přijatelné řešení a nemají zájem o využití sběrnice PCIe 4.0. Chystané desky ale také nabídnou i extra sloty M.2 nebo rozhraní USB 3.2 Gen 2 s propustností 10 Gb/s, dále porty USB C nebo headery pro přední port USB 3.2 Gen 1. A to už je dohromady s posíleným napájením, funkcí Flashback a posílenou kapacitou EEPRO slušná sbírka vylepšení. 
 
Desky v řadách Strix a TUF Gaming navíc dostanou i utilitu pro záznam z mikrofonu s funkcí odstranění hluku pomocí AI a pokud někdo prahne po ještě více RGB LED, dostane i další headery pro jejich napojení. 
 
 
Nové desky od Asusu by mohly přijít akorát včas v době vypuštění procesorů Vermeer na trh. Ty budou sice představeny už příští týden 8. října v 18:00 našeho času, ale na trh vstoupí až později, a to prý 20. října, což však nebylo potvrzeno. Zdroj uvádí také jako možné datum 27. říjen. 
 
Zdroj: Hexus


reklama