reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus uvedl PCE-AX3000, PCIe Wi-Fi síťovku s 3000 Mbps

19.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Asus uvedl PCE-AX3000, PCIe Wi-Fi síťovku s 3000 Mbps
Pokud chcete, aby váš desktop využíval nejrychlejší Wi-Fi 6 (802.11ax), budete muset patrně sáhnout po adekvátní síťové kartě. Takovou představuje společnost Asus. Její model PCE-AX3000 Wi-Fi 6 podporuje s rychlostí až 3 Gbps.
Zatímco se pomalu rozšiřuje nový rychlostní standard Wi-Fi 6 (802.11ax) do mobilních zařízení, u desktopů tomu tak moc nebylo a možnosti byly dosti omezené. I když desktopy většinou využívají drátové připojení, není to pravidlem a pokud budete chtít své PC připojit do sítě bezdrátově pomocí nejrychlejšího standardu Wi-Fi 6, máte nyní další možnost. Společnost Asus totiž představila novou síťovou kartu PCE-AX3000. Ta je určena pro PCIe x1 slot a na 5GHz kanálu dokáže dle výrobce vyvinout rychlost až 2402 Mbps, na 2,4GHz kanálu je to pak dalších 600 Mbps. K takovým výkonům a nižší citlivosti na počet připojených zařízení mu dopomáhají technologie OFDMA a MU-MIMO.
 
Asus PCE-AX3000
 
Právě lepší podpora většího počtu současně připojených zařízení má být hlavní výhodou nového standardu. V takových případech má Wi-Fi 6 zajistit vyšší stabilitu i rychlost. K dispozici jsou zde dvě antény a bezpečnostní šifrování WPA3. Síťová karta je navíc vybavena i rozhraním Bluetooth 5.0, které má proti předchozím routerům nabídnout 4krát větší dosah a 2krát vyšší rychlost. Nová karta podporuje Windows 10 64bit i Linux s kernelem 5.1+. Cena karty by se měla pohybovat okolo $70.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama