reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Atari VCS je v předprodeji, jaké jsou specifikace?

31.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Atari VCS je v předprodeji, jaké jsou specifikace?
Společnost Atari se rozhodla svou chystanou konzoli umístit na crowdfundingový portál IndieGoGo, čímž ji v podstatě poslala do předprodeje. Tam už zakrátko dvacetkrát překonala cíl vybrat 100.000 dolarů. 
Že Atari VCS vstoupí na konci května do předprodeje, o tom se vědělo, a tak spuštěná kampaň na IndieGoGo není překvapivá. Společnost Atari si jistě dobře spočítala, že o její konzoli bude zájem, neboť mediální masírka postupuje už dlouho a je správně dávkovaná. Však až dnes se dozvídáme konečné specifikace, které byly dříve zveřejněny spíše jen náznakem a Atari se spíše zaměřilo na to, aby vyvolalo zájem fotkami zobrazujícími design nové konzole. 
 
 
Na IndieGoGo tak Atari VCS velice zaujala, však pro její financování zbývá ještě celý měsíc, čili téměř celá lhůta a už nyní vybraná částka překročila hranici dvou milionů dolarů, zatímco ta cílová byla pouze 100.000. Dá se uvažovat o tom, že o vybrání peněz jako takové firmě Atari ani nešlo. Vždy je ale velice dobré mít od svých zákazníků zaplaceno za zboží, které ještě neopustilo továrny. 
 
Konzole přitom není nijak levná na to, co vůbec nabízí. V předprodeji je za zvýhodněnou cenu 199 dolarů, ale částky začínají už na 29 dolarech za klasický joystick. A co tedy tato konzole vůbec nabízí? 
 
Hlavní výpočetní jednotkou se stane 28nm Bristol Ridge A10, čili SoC od společnosti AMD, které nese ještě starší předzenovská jádra Excavator a k tomu Radeon R7 (GCN 3. generace). Nebylo přitom upřesněno, zda jde o nějaký speciální model, ale lze uvažovat o tom, že to bude jeden z běžných mobilních čipů s konfigurovatelným TDP do 45 W. Jestli jeho GPU bude mít plných 512 Stream procesorů, nebo méně, to bychom mohli jen hádat. 
 
Pak tu máme 4 GB paměti DDR4 plus 32 GB eMMC pro data, konektivitu zajistí HDMI 2.0, WiFi (2,4/5 GHz), Bluetooth 5.0, gigabitový Ethernet, čtyři USB 3.0 a pak tu budou 4 mikrofony a v příslušenství joystick s bezdrátovým rozhraním (Bluetooth), ale napojitelný i na USB C. Celé rozměry konzole jsou 370 x 135 x 41 mm a jako OS se využije upravený Linux a především tu bude přes sto klasických her pro Atari jako součást hlavní výbavy. 
 
Dá se říci, že pokud by se dal k dispozici firmware, mohl by si v podstatě kdokoliv vytvořit svou vlastní Atari VCS, neboť ta je založena na běžném PC hardwaru, který si můžeme běžně pořídit. A ono v podstatě ani není vyloučeno, že se tento firmware později někde objeví. To ale poznáme až někdy v létě příštího roku, neboť první zájemci se dočkají v červenci 2019.
 
I tak se ale našlo více než dost lidí, kteří se předčasně rozloučili se svými penězmi, i když se tomu ani nelze moc divit. Návrat starých konzolí byl častokrát poznamenán zoufalým nedostatkem a nafouklými cenami, takže pokud někdo o Atari VCS opravdu stojí, není divu, že rád zaplatí předem, i když ani dnes není jisté, že konzole v příštím roce opravdu dorazí. 
 
Zdroj: IndieGoGo


reklama