reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ataribox jako další možné odbytiště pro APU od AMD

27.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Ataribox jako další možné odbytiště pro APU od AMD
Pro společnost AMD jsou moderní herní konzole důležitý zdroj tržeb, neboť na jeho speciálních APU je založena moderní PS4 i PS4 Pro a také konkurenční Xbox One i s chystanou novou verzí. Přidá se k nim také Ataribox? 
Ataribox byl nedávno představen jako herní konzole, se kterou se chce společnost Atari vrátit do našeho aktuálního povědomí. Ta zatím představila její podobu, která nám toho moc neřekne. Její design ale vypadá skutečně zajímavě.
 
 
Stále tak nevíme, co přesně bude základem této konzole, nebo kdy ji vůbec můžeme očekávat na trhu, ovšem interview s CEO společnosti Atari Fredem Chesnaisem odhalilo, že Ataribox bude založen na čipu s procesorovými jádry x86. To tak téměř jistě ukazuje na Intel, nebo spíše AMD, jež má s výrobou konzolových platforem své dlouhé zkušenosti a především na rozdíl od Intelu dokáže vyrobit jednočipové řešení se silnou grafikou, i když to už se APU určených právě pro PC moc netýká. 
 
 
Další indicii přinesl komentář Lisy Su, CEO společnosti AMD, k nově zveřejněným finančním výsledkům. Ta totiž naznačuje, že AMD mohlo získat od Atari velkou zakázku. Ta by se týkala divize Semi-Custom a Lisa Su uvedla, že je tu další design čipů, které začnou být vyráběny v druhé polovině příštího roku. Zároveň ale sdělila, že o tomto projektu bude AMD mlčet, dokud jeho partner nebude sám připraven o svém produktu více mluvit. Rozhodně by tak nemělo jít o APU pro nový Xbox One X, který už takovou rouškou tajemství dávno zahalen není a AMD rozhodně pro tuto konzoli nechystá čip, který by měl dorazit až někdy za rok. 
 
O tomto tématu také Lisa Su mluvila v souvislosti s konzolemi, když popisovala vývoj jejich prodejů v době, kdy vstupují do pátého roku svého životního cyklu. Uvedla přitom, že očekává snížení prodejů, což bude pro AMD znamenat i menší počet dodaných APU a nižší tržby. 
 
Pokud tedy Microsoft, Sony či Nintendo už nemají žádné další známé konzole v přípravě než ty, které jsou na trhu, nebo se na něj chystají, tak se musíme poohlédnout jinde a na ráně je právě Atari jako hlavní kandidát. 
 
To přináší další otázky o tom, jaký výkon by asi taková konzole mohla mít a co na ní vůbec bude běžet. Však pro staré hry z hlavní éry firmy Atari by dnes fungovaly na lecčemž a k tomu by nebylo zapotřebí specializované APU, ale spíše něco ze světa ARM. Necháme se tedy překvapit. 
 
reklama