Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ataribox, připravuje se retro herní konzole

17.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Ataribox, připravuje se retro herní konzole
Značka Atari zažívala svou největší slávu před několika desítkami let. Nyní se vrací s novým hardwarem v podobě konzole Ataribox, která přinese retro vzhled, klasické hry, ale i mnohem aktuálnější herní pecky.
Počítače Atari byly velmi populární před mnoha lety (stále mám doma u nás hodně populární Atari 800 XL z 80. let) a nyní chce značka obnovit své zašlé jméno. Připravuje totiž novou herní konzoli Ataribox, u které si slibuje podobný úspěch jako dosáhlo Nintendo např. u retro herních konzolí NES Classic a SNES Mini. Zda se totéž podaří i Atari, ukáže až čas. V tomto případě není nová konzole až takovou designovou kopií těch starých, spíše zde lze nalézt inspiraci původním designem. Bude tak mít klasické žebrování a lze mít konzoli s dřevěným předním čelem.
 
Ataribox
 
Moderní konstrukci prozradí slot pro SD karty, 4 USB porty, HDMI a ethernetový port. Atari nabídne staré klasické hry známé z původních konzolí, samozřejmostí ale bude podpora úplně nových her. Protože se konzole stále zatím vyvíjí, není vůbec jasné, jak výkonný hardware vlastně uvnitř bude použit a na jaké typy her bude dostačující.
 
Ataribox
 
Atari tak zatím nezveřejňuje ani datum oficiálního uvedení, ani cenu nebo informace o hardwaru. Samo totiž neví, co vevnitř bude. Dle slov zástupců společnosti chtějí udělat vše správně, a proto do vývoje zapojí i komunitu fanoušků. Jen připomeňme, že konkurenční Nintendo má s retro konzolemi takový úspěch, že muselo omezit předobjednávky.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.