reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní robot Spot se díky společnosti Rocos dává na farmaření

20.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní robot Spot se díky společnosti Rocos dává na farmaření
Autonomní roboti nacházejí stále větší uplatnění. Spot od Boston Dynamics se ukázal být užitečným v koronavirové pandemii a společnost Rocos by pro něj ráda našla uplatnění i v autonomním zemědělství.
O robotu Spot od Boston Dynamics byla v posledních měsících často řeč. Adam Savage z Mythbusters jej testuje a zkouší, co vše dokáže, především ale byl a je často nasazován při probíhající koronavirové pandemii. Používá se např. pro dodávky léků do nemocnic, vzdálené monitorování pacientů, hlídání objektů i diskutabilní hlídání dodržování bezpečné vzdálenosti v ulicích měst. Společnost Rocos, která nabízí cloudovou platformu pro správu robotické flotily, nachází pro Spota další využití. Zemědělství.
 
 
Ukazuje se, že Spot je jedním z mála robotů, kteří v takovém využití nemají problémy a dostanou se i do míst, která jsou pro ostatní roboty nedostupná. Spot se může pohybovat autonomně, ale lze jej pochopitelně ovládat i manuálně na dálku. Robot může např. periodicky pořizovat snímky ze stejných míst pro porovnání, pomoci s odhadem množství úrody a podobně. Obě společnosti už své technologie vyzkoušely na Novém Zélandu, kde spojily robota s cloudovou platformou pro plnění zadaných misí. Vypadá to tedy, že se robotická budoucnost opravdu kvapem blíží.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama