reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Banky končí s kryptoměnami, a to ani nezačaly

26.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Banky končí s kryptoměnami, a to ani nezačaly
Banky se původně proti kryptoměnám hodně vymezovaly. Některé z nich ale naopak začaly slibovat, že brzy nabídnou platformy, pomocí kterých půjde obchodovat s kryptoměnami. Kde nic, tu nic, plány vyzněly do ztracena.
Velká kryptoměnová horečka okolo vánočních svátků v minulém roce dávala téma kryptoměn hodně do popředí a zajímavé bylo sledovat, jak se k němu postaví samotné banky, kterým měly kryptoměny konkurovat a případně je i nahradit. Zatímco mnohé z nich byly proti nim a spolu s regulátory je chtěly co nejvíce omezit, nejlépe úplně zrušit, některé banky se k tématu postavily hodně progresivně a naopak slibovaly, že přijdou s platformami pro jejich obchodování. Např. Goldman Sachs oznámil těsně před Vánoci 2017, že by se taková platforma mohla objevit na přelomu jara a léta. Už tu máme zimu a kde nic, tu nic.
 
Kryptoměny
 
Sice nabízí deriváty navázané na hodnotu Bitcoinu, nicméně pravé obchodování s Bitcoinem a jinými kryptoměnami na sebe nechává stále čekat a kdo ví, zda se vůbec někde objeví. Ostatně systém těchto derivátů de úniků využívá pouhých 20 lidí. Podle lidí z Goldman Sachs jsou zde stále plány pracovat s kyrptoměnami, nicméně regulátoři situaci moc nepomáhají a bance se nedaří systém vytvořit tak, aby vše odpovídalo legislativním nárokům, které jsou v podstatě stále ještě v procesu vytváření a nejasné.
 
Zatímco Goldman Sachs se tváří, že s kryptoměnami nadále počítá, u ostatních bank to vypadá poněkud odlišně. Banka Morgan Stanley slibovala platformu pro obchodování v tomto září, přičemž prý už měla být i dokončena. Ve skutečnosti se ale nikdy pořádně nespustila. Podobně tak se systém pro obchodování nepodařilo spustit ani bance Citigroup. Ta měla pracovat na systému, kde by investoři přímo nevlastnili danou kryptoměnu, ale ani tento systém nebyl dokončen a spuštěn.
 
Investiční banka Barclays rovněž chtěla přinést platformu pro obchodování, ale dvě hlavní osoby, které měly prozkoumat možnosti trhu, v průběhu posledního čtvrt roku odešly, takže ani zde to nevypadá pro kryptoměnovou budoucnost příliš růžově. Mluvčí společnosti to ostatně i potvrdil a řekl, že banka už žádnou platformu pro obchodování s kryptoměnami neplánuje.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama