reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar J1800TH: nízká Mini-ITX

18.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Biostar J1800TH: nízká Mini-ITX
Společnost Biostar si připravila základní desku formátu Mini-ITX, která je vybavena integrovaným procesorem Intel a sama o sobě je velmi nízká, takže se bude hodit i pro velmi malé skříně.
Nedávno byla na trh uvedena základní deska ASRock H81TM-ITX R2.0, která má podobné zpracování jako dnes představená Biostar J1800TH, ovšem je tu jeden velmi podstatný rozdíl. Deska ASRock je vybavena socketem pro procesory Intel Haswell (LGA1150), zatímco Biostar má již integrovaný procesor Intel J1800 vybavený pasivním chladičem. Ten nepřevyšuje okolní sloty, takže je zřejmé, že tato deska zabere méně prostoru, pokud si tedy pro socket LGA1150 nepřipravíme nějaký speciální chladič. Na druhou stranu ale od procesoru J1800 nemůžeme očekávat takový výkon jako od CPU Haswell.





Procesor Intel J1800 totiž patří do rodiny Bay Trail-D s TDP 10 W a vybaven je dvěma jádry Silvermont na 2,41 - 2,58 GHz, 1 MB L2 cache a grafickým jádrem se čtyřmi shadery na 688 -792 MHz.





Deska je dále vybavena tak, aby byla i po zapojení ostatních nezbytných komponent stále velmi nízká. Má tedy sloty SO-DIMM pro paměti DDR3, pak má i jeden slot mini PCIe, který je určen pro krátké karty a nepodporuje mSATA SSD. Pro úložná zařízení tak musíme využít dva porty SATA, pod nimiž je také napájecí SATA konektor, a to z toho důvodu, že deska nemá klasický ATX konektor pro napájení, ale malý kulatý DC konektor mezi zadními porty. Není tedy třeba kupovat drahý napájecí modul nebo zbytečně předimenzovaný ATX zdroj. Postačí kompatibilní adaptér.

Mezi zadní porty patří krom napájecího konektoru po jednom portu USB 2.0 a 3.0, dále ethernetový RJ-45, obrazový HDMI vedle analogového D-Sub a nakonec dva zvukové konektory pro sluchátka a mikrofon. Na desce samotné najdeme také výstup LVDS, nějaké ty USB headery i ventilátorové konektory. Jde tedy o model, který je spíše než běžným uživatelům určen firmám zabývajícím se stavbou PC, digitálních kiosků, POI a podobných zařízení. Ovšem v maloobchodech ji snad nalezneme také.

Zdroj: techPowerUp
reklama