reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitcoin brzy čeká další rozdělení, ovšem už jen měkké

18.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Bitcoin brzy čeká další rozdělení, ovšem už jen měkké
Na začátku tohoto měsíce jsme se dozvěděli, že vzhledem k neshodám mezi správci a těžaři Bitcoinu se tato kryptoměna poprvé rozdělí mezi původní Bitcoin a Bitcoin Cash. Nyní má však po krátké době následovat další "fork", i když měkký a ne tvrdý.
Po rozdělení ze začátku srpna tu tak máme dvě měny, a to původní Bitcoin (BTC) a Bitcoin Cash (BTCC či BCH), přičemž samotný Bitcoin od té doby prudce vyrostl na hodnotu až 4500 USD za jeden a nyní mírně klesl na cca 4300 USD. Bitcoin Cash má oproti tomu mizivou hodnotu. 
 
vývoj hodnoty Bitcoinu v posledních hodinách
 
Jak jsme psali v článku o původním rozdělení Bitcoinu, způsobily jej neshody o tom, jak se má vyvíjet jeho systém. Minorita bitcoinové komunity se rozhodla, že opravdu chce přejít z 1MB bloků na 8MB, a to bez zahrnutí tzv. segregated witness, díky čemuž by se v blockchainu uvolnilo více místa pro samotná data o transakcích. Bitcoin zůstal na 1MB blocích.
 
Nyní se však uvádí, že bude následovat další fork, ovšem už ne tvrdý, ale měkký, takže vzniknou nová pravidla, která budou zahrnovat systém Segwit2x, na němž se už před původním rozdělením málem shodla celá bitcoinová komunita, ale nakonec z toho dočasně sešlo. Velikost bloků se tak zvýší z 1 MB na 2 MB a zahrnovat bude segregated witness, čímž se oddělí podpisová data od hlavního blockchainu. Toto rozšíření by mělo přinést rychlejší zpracování transakcí, ovšem dle kritiků se tím podstatně zvýší riziko neshody, která by v podstatě znamenala zhroucení celého systému, který by už nebyl důvěryhodný. 
Je třeba zdůraznit, že nejde o hard fork, čili permanentní rozdělení blockchainu bez zpětné kompatibility, což v podstatě znamená vytvoření nové měny. Půjde o soft fork, "měkké rozdělení", kterým se řeší přechod na nový systém, jejž některé neaktualizované uzly dočasně nebudou podporovat. 
 
 
Až všechny přejdou na nový systém, pak se z něj stane starý, jak ukazuje doprovodné schema. Dle dostupných informací k tomu dojde někdy kolem 23. srpna ve stanovené výšce bloku 481.824. 
 
hard fork vs. soft fork - investopedia.com
 
reklama