reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptoměny Bitcoin, Ethereum: virtuální, ale tvrdé peníze?

10.8.2017, Jan Vítek, článek
Kryptoměny Bitcoin, Ethereum: virtuální, ale tvrdé peníze?
Těžba kryptoměn se tématu hardwaru přímo dotýká, a to nejen těch, kteří se jí zabývají, ale aktuálně i všech těch, kteří mají zájem o novou grafickou kartu pro herní počítač. Dnes se tak podíváme na to, o čem to všechno je.
Kapitoly článku:
  1. Kryptoměny Bitcoin, Ethereum: virtuální, ale tvrdé peníze?
  2. Peer-to-peer placení nastupuje
  3. Peněžní revoluce
  4. Budoucnost je krypto?
Kryptoměna je relativně nový fenomén, v jehož případě nikdo neví a vědět nemůže, zda jde jen o přechodný úkaz a snahu, která za pár let zahučí do propadliště dějin, nebo je s ním třeba počítat i do budoucna. Nejnovější zprávy však napovídají, že první jmenovaný případ rozhodně jen tak nenastane, však o přijetí kryptoměn vážně uvažují i některé národní banky v Asii i Evropě. Americký senátor Thomas Carper to příhodně shrnul slovy, že tyto měny, a především Bitcoin, v některých lidech podnítily představivost, v jiných zasely strach a zbylým zamotaly hlavu. 
 
 
Aktuálně tu máme novou vlnu, kterou vyvolala kryptoměnová superstar současnosti, a to Ethereum. To neznamená, že by Bitcoin ztrácel na hodnotě, spíše naopak, ale jde o to, že k Ethereu se lidé lépe dostanou s využitím klasických možností, a sice výkonu grafických karet, k čemuž se přidala také prudce rostoucí hodnota. Tento růst je sice už za námi, ale Ethereum v době psaní těchto řádků bylo stále mnohonásobně hodnotnější, než když začínalo. 
 
V perexu jsme psali o dopadech těžby kryptoměn i na lidi, kteří se něčím takovým vůbec nezabývají, což si žádá menší vysvětlení. Pokud jde o těžbu pomocí grafických karet, pak aby se ta skutečně vyplatila a člověk si mohl zakrátko vytěžit slušné peníze, je třeba zrovna v případě Etherea investovat do koupi výkonné grafické karty a nejlépe několika. Každá si totiž dokáže na sebe vydělat a po zaplacení této investice pak už jen svému majiteli vydělává. 
 
Není tak divu, že vhodné grafické karty začaly být na trhu rychle nedostupné, neboť AMD a NVIDIA s takovým zájmem nemohly dopředu počítat, zvláště když si hráči obvykle pořizují jen jednu kartu a ne až takovouto obludnost. 
 
Ethereum Mining Power Consumption Equivalent to a Small Country
 
Stalo se tak, že grafických karet začalo být na trhu zoufalý nedostatek a ceny se zvláště na západě začaly šroubovat nahoru. AMD, NVIDIA a jejich AIB partneři reagovali představením speciálních těžebních verzí karet bez obrazových konektorů, které by měly být obecně levnější a efektivnější ve své práci, ale ty v tomto případě přišly relativně pozdě a je také otázka, zda o ně někdo vůbec bude mít zájem. 
 
Klasickou grafickou kartu lze dále používat, nebo případně prodat někomu do herního počítače, i když pod cenou. Až se ale těžba pomocí karet přestane vyplácet, a že jde jen o otázku času, pak se z takové speciální karty stane jen těžítko, pokud se nevyužije pro jiné výpočetní (GPGPU) účely. V každém případě lze očekávat zaplavení sekundárního trhu použitými grafickými kartami, což firmám AMD a NVIDIA rozhodně neposlouží, neboť pro ně je jistě lepší víceméně předvídatelné chování trhu a mírné změny, než styl brzda-plyn. 
 
Vydělat na tom ale mohou trpěliví zájemci o novou grafickou kartu, respektive novou pro ně, ale jinak použitou. Jde ale o menší sázku do loterie danou tím, jak intenzivně byla karta využívána, zda se její komponenty dlouhodobě tepelně nenamáhaly, a jde tak o to, jak moc je "načnutá". 
 
O sázce do loterie však můžeme mluvit především v souvislosti se samotnou těžbou i když riziko není takové v případě, že si člověk počíná rozumně. Základ je co nejdříve získat zpět vložené prostředky, čili peníze za potřebný hardware/čas/energii a ty si pojistit. Pak už můžeme vydělávat, držet si svou virtuální peněženku s kryptoměnou, sledovat její vývoj a to vše s vědomím, že kryž to všechno krachne, nic moc se nestalo. 
 
 
nedávný vývoj hodnoty Etherea 
 
V každém případě je třeba počítat s tím, že hodnota kryptoměn se oproti klasickým měnám velice rychle mění. Jak ukazuje graf, hodnota Etherea dokázala za několik dní vyrůst na dvojnásobek, ale téměř stejně tak rychle se zase vrátila zpět. 
 
Kde se ale kryptoměny vzaly, co jsou a co bychom o nich měli vědět? Na to se podíváme v dalších kapitolách článku, kde se zaměříme především na Bitcoin, vzor ostatních kryptoměn. 
reklama