reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitcoin po dlouhé době překonal $10000

22.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Bitcoin po dlouhé době překonal $10000
I když to ještě před pár měsíci vypadalo, že to mají kryptoměny za sebou, opět rostou a nabírají další dech. Nejsledovanější kryptoměnou je Bitcoin a ten před pár hodinami znovu překonal magickou hranici $10000.
Pokud jste investovali do Bitcoinu či jiných kryptoměn a prodali jste je v nedávných minimech, možná si teď budete rvát vlasy. Po dlouhé době stagnace, kdy se např. Bitcoin pohyboval jen lehce nad hranicí $3000, totiž jeho hodnota začala v posledních měsících růst a poslední dny zaznamenaly další výrazný skok v hodnotě směrem nahoru. V těchto týdnech se pohyboval obvykle někde kolem $8000, ale včera začal nabírat na síle a před pár hodinami už překonal magickou hranici $10000, kde byl naposledy v březnu 2018. Aktuálně je jeho hodnota lehce pod $10700 (7:45 ráno).
 
Bitcoin
 
autor: MichaelWuensch, public domain (Pixabay)
 
Zatím není jasné, co je důvodem. Spekuluje se, že v tom má svůj podíl i kryptoměna Libra od Facebooku, která sice čelí mnoha útokům ze stran regulátorů, nicméně i přesto angažovanovat takového giganta, jakým je Facebook, budí trochu větší naději, že je přeci jen nějaká ta budoucnost kryptoměn. Mohou v tom být i machinace podobně, jak to bylo na přelomu let 2018 a 2018. Co bude následovat, to pochopitelně nikdo neví. Analytici ale nyní spíše čekají obnovený zájem veřejnosti a snahu se "napakovat" podobně jako před 1,5 rokem. Někteří očekávají, že se Bitcoinu podaří překonat i minule nedosažených $20000 a poleze ještě výše, než dojde k dalšímu velkému pádu.
 
Pokud jde o Bitcoin, ten za posledních 24 hodin vzrostl o 10,5 %. Ostatní kryptoměny ho zatím tak výrazně nenásledovaly, nejvíce se přiblížilo Ethereum, které s $306 vzrostlo navíc o 8,6 % a Dash se 7,2% nárůstem. Další kryptoměny se zatím pohybují spíše někdo do nebo kolem 5 %. XRP si připsal 5,0 % ($0,456), Litecoin 3,0 % ($141), Bitcoinu Cash se dařilo trochu více s 5,8 % ($447), EOS má 4,1 % ($7,26), Bitcoin SV 2,4 % ($225) a z těch známějších tu máme ještě Monero s 5,25 % ($114). My jen doufejme, že opět nenastane šílená těžební mánie, která by výrazně zvedla ceny hardwaru stejně jako nárůst cryptojackingu kvůli rostoucí hodnotě Monera.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama