reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blue Origin vykonalo svůj zatím nejvyšší testovací let

1.5.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Blue Origin vykonalo svůj zatím nejvyšší testovací let
Společnost Blue Origin spojená s Jeffem Bezosem se svou raketou New Shepard úspěšně vykonala testovací let i s následným přistáním. Při tom překonala i svůj vlastní milník, který se týkal výšky zkušebního letu.  
Společnost Blue Origin vidí svou budoucnost i v letech do vesmíru s lidskou posádkou. K takovému cíli je ale třeba ujít velký kus cesty sestávající z mnoha testovacích letů. Než do kabiny usedne první člověk, systémy musí být naprosto spolehlivé. A díky prvnímu letovému testu rakety New Shepard s kapslí Crew Capsule 2.0 v tomto roce je Blue Origin svému snu zase o něco blíž. 
 
Blue Origin se jejich osmý start rakety New Shepard s následným přistáním vydařil, test představoval pro společnost další milník, který se povedlo úspěšně překročit. Raketa vyletěla 29. dubna ze střediska v Texasu do zatím největší výšky, které Blue Origin kdy dosáhla. Konkrétně to je 107 kilometrů a podle CEO společnosti Jeffa Bezose je toto výška, na kterou cílili. Na celý výkon je možné se podívat na videozáznamu mise na YouTube, samotný start je ve 38. minutě. 
 
 
Už dříve společnost Blue Origin nadhodila, že první let s lidskou posádkou by mohl proběhnout už v roce 2018. Zatím není jasné, jestli se tento sen podaří splnit. S rokem 2020 by měla k raketě New Shepard přibýt nová a větší New Glenn s výškou 82 metrů. Vzorem a později i konkurencí pro Blue Origin může být i úspěšná společnost Elona Muska SpaceX, která své kroky směřuje k vyslání člověka na Mars. Ani Elon Musk to ale nebude mít snadné. 
 


reklama