reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boeing Starliner jen tak nepoletí, putuje zpět do továrny

16.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Boeing Starliner jen tak nepoletí, putuje zpět do továrny
Měl to být test, po němž by měl Boeing jež vyhlídku na ostrý start Starlineru s posádkou směřující s Mezinárodní vesmírné stanici. Namísto toho ale tato loď putuje zpět do továrny Boeingu k důkladnému přezkoumání. 
Už téměř před 14 dny měl CST-100 Starliner startovat k ISS v automaticky řízeném letu v rámci testovací mise Orbital Flight Test-2. Jeho úkolem bylo doletět až k ISS, tam vyložit a naložit náklad a s ním se po několika dnech vydat opět dolů. 
 
Zkoumaný Starliner v zařízení Vertical Integration Facility firmy ULA - 9. srpna 
 
Jenomže nedlouho před startem se objevil problém, který byl později upřesněn na celkem 13 ventilů palivového systému, které se odmítaly otevřít. Z nich se poté povedlo několik pomocí různých metod rozhýbat, ale začalo být postupně zřejmé, že Boeing nyní svou misi nestihne. Pohonný systém Starlineru by byl zapotřebí jednak v případě problémů při startu pro odpoutání lodi od rakety, ale především musí být k dispozici pro navedení na správnou oběžnou dráhu. 
 
Starliner si samozřejmě k ISS nemůže startovat, kdy se mu namane. Jde jednak o to, aby měl na ISS volný dokovací port a také o volné sestavovací a odpalovací kapacity firmy ULA, jejichž rakety Boeing využívá. Brzy přitom bude k ISS startovat zásobovací loď v misi SpaceX CRS-23, poté budou zařízení ULA potřeba pro start mise NASA Lucy k Trojánům a pak zase přijde řada na Crew Dragon a další posádku pro ISS. 
 
Nyní to ale vypadá, že řešení aktuálních problémů Starlineru bude stejně trvat delší dobu, neboť dle NASA tato loď nyní míří zpět do továrny Boeingu pro podrobnější prozkoumání. Orbital Flight Test-2 byl tak přesunut na neurčito, neboť je jisté, že toto startovní okénko už Boeing nestihne. Loď ale nebude muset cestovat daleko, neboť měla startovat z Space Launch Complex 41 na Mysu Canaveral a nyní bude zkoumána v zařízení Commercial Crew and Cargo Processing Facility rovněž na Floridě. Jde především o zbývající čtyři ventily, které jsou stále zaseklé v uzavřené poloze a samozřejmě i o hlubší analýzu příčiny potíží. 
 
NASA, Boeing a ULA později stanoví nové datum startu. 


reklama