reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

British Airways dostaly rekordní pokutu 183 mil. liber za únik dat

9.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
British Airways dostaly rekordní pokutu 183 mil. liber za únik dat
Aerolinky British Airways dostaly nevídanou pokutu ve výši 183 milionů liber. Za vše může nedostatečná ochrana dat svých uživatelů v souvislosti s GDPR. V tomto případě bylo poškozených okolo půl milionu.
Obrovský skandál Facebooku s Cambridge Analytica znamenal pro sociální síť pokutu směšných 500 tisíc liber. Takové štěstí ale neměly aerolinky British Airways. Únik dat v jejich případě už spadal pod působnost GDPR, kde lze uložit naprosto odlišné částky, konkrétně až ve výši 4 % celosvětových příjmů společnosti. V případě aerolinek to bylo zhruba 1,5 % příjmů, konkrétně 183,39 milionů liber, což je zhruba 367krát více než v případě Facebooku, který byl dosud rekordmanem. Kdyby byla společnosti napařena maximální možná pokuta, částka by se hodně blížila polovině miliardy liber. Jenže, co se vlastně stalo?
 
Letadlo British Airways
 
Podle Information Commissioner's Office (ICO), kterému šéfuje Elizabeth Denham (tu mimochodem známe z vyšetřování sociální sítě TikTok), byly webové stránky letecké společnosti napadeny hackery, což bylo reportováno 6. září 2018. Zákazníci byli během hackerského útoku přesměrováváni na falešné stránky hackerů a ti tak při nákupu letenek získali přihlašovací jména, hesla, skutečná jména, detaily o letenkách, adresy a kompletní údaje o platebních kartách. Hovoří se o tom, že takto sbírali data už od června 2018 a celkově bylo napadeno přes 500 tisíc lidí. British Airways sice tvrdí 380 tisíc, ale obě čísla jsou děsivě vysoká.
 
Alex Cruz, šéf aerolinek, se nechal slyšet, že je rozhodnutí ICO překvapen a zklamán. Nyní má 28 dní na odvolání. Podle společnosti British Airways po nahlášení incidentu firma rychle zasáhla a situaci napravila, přičemž údajně nemá žádné důkazy o napadení účtů lidí, jejichž data unikla. S tím ale někteří lidé, kterým byly tyto údaje ukradeny a později zaznamenali pokusy o zneužití svých platebních karet, nesouhlasí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama