reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TikTok vyšetřován kvůli nakládání s osobními údaji dětí

8.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
TikTok vyšetřován kvůli nakládání s osobními údaji dětí
Máme zde další problém sociální sítě TikTok. Ta je už podruhé vyšetřována kvůli nesprávnému nakládání osobních údajů dětí, tentokrát v souladu s plněním GDPR. Regulátorům se nelíbí ochrana nezletilých a přístup k síti bez svolení rodičů.
Před pár dny jsme si povídali o sociální síti TikTok kvůli zneužívání digitálních dárků, kdy influenceři z kapes dětí a teenagerů tahají neskutečné peníze v podstatě za nic. To ale zdaleka není jediný problém. Nyní je už podruhé vyšetřována také kvůli ochraně osobních údajů dětí. Konkrétně jde o britský Information Commissioner’s Office, kterému šéfuje Elizabeth Denham. Její agentura nyní vyšetřuje, zda sociální síť dostatečně chrání osobní údaje dětí a odpovídá požadavkům GDPR.
 
TikTok
 
Sociální síť totiž disponuje otevřeným systémem zpráv, který umožňuje dospělým bez větších problémů komunikovat s dětmi a jak dobře víme, ne všichni mají vždy čisté úmysly. Součástí vyšetřování je také studium toho, jaká videa jsou zde nahrávána a sdílena. Připomeňme, že na TikTok uživatelé nahrávají krátká videa, zpravidla hudební.
 
TikTok (původně Musical.ly) je vlastněn čínskou společností ByteDance a v letošním únoru už dostal jednu pokutu ve výši 5,7 milionu dolarů za nelegální sběr dat dětí. Podle vyšetřování aplikace neinformovala rodiče o tom, že sbírá a používá osobní data s věkem pod 13 let (na síti nesmí být děti s věkem do 13 let bez souhlasu rodičů). Aplikace má dle odhadů 500 milionů uživatelů a jde údajně o třetí nejstahovanější aplikaci pro telefony. Elizabeth Denham tvrdí, že ICO přijde s výsledky vyšetřování na podzim.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama