reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Byly Zen 3+ Warhol odloženy či zrušeny? A proč?

27.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Byly Zen 3+ Warhol odloženy či zrušeny? A proč?
Od společnosti AMD letos očekáváme nové procesory Ryzen 6000 s jádry Zen 3+ postavené na 6nm procesu, ovšem nejnovější zprávy mluví tak, že se těchto procesorů možná nikdy nedočkáme. Co se mělo změnit?
Procesory Ryzen zvané Warhol by představovaly pro AMD nádech před nabídkou 5nm Zen 4, ovšem tento nádech si tým zelených možná odpustí. Mluví o tom jednak RedGamingTech a krátkou zprávu vypustil také Jurij Bublij, známý autor utilit DRAM Calculator for Ryzen a ClockTuner for Ryzen. Dle něj byly Zen 3+ buď odloženy, anebo rovnou zrušeny. 
 
 
Nedávno se přitom mluvilo o tom, že Zen 3+ nabídne oproti Zen 3 velice zajímavý nárůst výkonu na takt, a to až o 10 procent, což by bylo na refresh slušné. Nicméně tomu se zatím nedá věřit a pak tu jsou nejnovější zprávy, které do věci vnáší ještě větší zmatek. Musíme si uvědomit, že samotná společnost AMD prostě ohlásila, že po 7nm Zen 3 nastoupí 5nm Zen 4 a informace o Zen 3+, 6nm procesu a generaci Warhol jsou dosud oficiálně nepotvrzené.
 
Nicméně předpokládejme, že Warhol jsou reálné a byly či jsou skutečně chystány na tento rok, o čemž jsme se ostatně dozvěděli už z více zdrojů. Představovaly by poslední generaci desktopových procesorů pro AM4 a i dle RedGamingTech měly nabídnout až 10% zvýšení výkonu na takt a menší zvýšení taktů samotných. 
 
AMD se však prý rozhodlo je zrušit (o odložení asi nemůže být řeč) kvůli aktuální situaci na trhu a namísto toho se soustředí na Zen 4, což ovšem neznamená jejich vypuštění namísto Zen 3+, ale prostě někdy v roce 2022. Onou situací na trhu se pochopitelně myslí pokračující nedostatek výrobních kapacit a v tomto ohledu by rozhodnutí firmy AMD mělo smysl. Zen 3+ by i přes slušný refresh nepředstavovaly velký skok a prodloužily by u AMD éru pamětí DDR4 v době, kdy už Intel bude (částečně) podporovat DDR5.
 
Pokud tedy AMD Zen 3+ zruší, o to dříve pak mohou nastoupit do desktopů Zen 4 a právě kvůli situaci na trhu není vůbec třeba řešit to, že by mezitím pro Zen 3 nebyl odbyt. Ostatně právě i z toho důvodu můžeme nejspíše zapomenout na nové levnější modely Zen 3, čili nástupce modelů jako Ryzen 3 3300X či 3100, které jsou ostatně samy dlouhodobě nedostupné. 
 
RedGamingTech mluví také o dalším důvodu pro zrušení Zen 3+, který vyplývá z pomalého nástupu procesorů Zen 3. AMD prý totiž nechce novou generací pro AM4 naštvat a frustrovat své zákazníky, kteří dlouho čekali právě na svůj nový Zen 3, čili jinými slovy jsou ve firmě přesvědčeni, že i o dnešní Ryzeny 5000 je a stále bude velký zájem.  


reklama