reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cascade Lake-X se už objevují, začnou na 10 jádrech

19.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Cascade Lake-X se už objevují, začnou na 10 jádrech
Už řadu dní si můžeme číst o testech nových procesorů AMD Threadripper, ovšem zhruba ve stejnou dobu se mají objevit také jejich konkurenti v podobě Intel Cascade Lake-X. A nyní na ně konečně přichází řada. 
Zrovna dnes se objevil další test procesoru, který známe jako Sharkstooth a jde s největší pravděpodobností o nový 32jádrový a 7nm Threadripper. Od nových procesorů Cascade Lake-X tolik jader rozhodně neočekáváme, ostatně možnosti 14nm modelů Intelu stále končí v příadě XCC jader na 28, ale i tak se Intel nebojí předkládat i takovýhle graf, který slibuje až cca dvojnásobný relativní výkon vzhledem ke Skylake-X. Ale ještě uvidíme, na základě čeho to Intel tvrdí. 
 
 
Cascade Lake-X budou v podstatě refresh starých HEDT procesorů, které budou určeny pro existující základní desky s čipsetem Intel X299. Začínat mají přitom na modelu s 10 jádry (10C/20T), což bude Core i9-10900X, jak informuje server VideoCardz.  
 
 
Core i9-10900X je tak už dle svého označení nástupce modelu Core i9-9900X, který s rovněž 10 jádry pracuje na taktu 3,5 až 4,4 GHz. Nový model má mít o 200 MHz vyšší základní frekvenci a pak můžeme čekat, že maximální turbo bude výrazně vyšší, a to možná i kolem 5 GHz. 
 
 
Core i9-10900X se už objevil v databází výsledků testu Geekbench, kde však zrovna moc nepřekvapil, ale žádné závěry z toho ještě dělat nebudeme. Důležité je nyní především to, že se Cascade Lake-X už ukazují v prvních testech, takže to vypadá, že (nejdříve) příští měsíc opravdu proběhne jejich souboj s 3. generací Threadripperů. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama