reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Část vedení kryptoměnového projektu Celsius před krachem vybrala 17+ mil. USD

10.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Část vedení kryptoměnového projektu Celsius před krachem vybrala 17+ mil. USD
Je to zhruba čtvrt roku, co zkrachoval kryptoměnový projekt Celsius Network. Nyní vychází najevo, že někteří lidé z vedení firmy z něj krátce před krachem vybrali nemalé částky v penězích i kryptoměnách. Uživatelům ale stále dluží miliardy.
Propad cen kryptoměn a společnosti Three Arrows Capital (3AC), což nastartovalo pád dalších nejrůznějších kryptoměnových firem, přinesl bankrot i společnosti Celsius Network. Ta v červnu pozastavila možnost výběru, aby v červenci ohlásila bankrot (dle kapitoly 11). Samotným uživatelům nyní dluží přes 4,7 mld. USD, nicméně někteří čelní představitelé firmy z toho prozatím vyvázli o něco lépe. Zjistilo se totiž, že minimálně dva z nich z firmy těsně před krachem vytáhli několik milionů dolarů.
 
Celsius Network
 
CEO společnosti, Alex Mashinsky, měl v polovině května vybrat prostředky ve výši 10 mil. USD (peníze, tokeny CEL, USDC, ETH i BTC a další), jeho manželka pak další 2 mil. USD v tokenech CEL. CSO Daniel Leon pak vybral 7 mil. USD a kryptoměnu CEL v tehdejší hodnotě 4 mil. USD. Dnes by to byla zhruba polovina, nicméně jen za poslední rok se hodnota tohoto tokenu snížila o 81 % (byť už od svého největšího propadu docela významně posílila). Původně se sice hovořilo i o výběru prostředků u CTO Nuka Goldsteina, ale tam šlo o přesuny v rámci platformy. U dalších vedoucích pracovníků se zatím podezřelé transfery nenašly. Mashinsky z pozice CEO rezignoval v září, Leon pak svou pozici opustil minulou středu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama