reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dostupnost RX Vega je navzdory ujištění firmy AMD problematická

17.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Dostupnost RX Vega je navzdory ujištění firmy AMD problematická
Chris Hook z AMD ještě před vypuštěním karet RX Vega sděloval, že jejich pozdržený nástup na trh měl za příčinu to, že AMD chtělo zajistit jejich dostupnost v hojném počtu. Jenomže aktuální situace tomu moc nenapovídá.
Z Velké Británie přichází zprávy, že do tamních obchodů zatím dorazilo jen nějakých 500 karet Radeon RX Vega (není jasné, zda verzí 56 i 64, nebo pouze 64). V každém případě se RX Vega 64 vyprodaly za jediný den za současného růstu cen na částky mezi 550 a 600 librami. 
 
 
Britští zákazníci tak chtějí vědět, kdy přijdou další dodávky a zda mohou očekávat stabilizaci cen, přičemž AMD by mělo oficiálně reagovat během několika příštích dní. Tak či tak, aktuální situace je v rozporu s tím, co sděloval Chris Hook z marketingu firmy AMD. 
 
Chris Hook v rozhovoru pro HardOCP uvedl, že jeden z důvodů pozdrženého nástupu herních RX Vega byl ten, že AMD chtělo zajistit jejich dostupnost v hojných počtech. Uvědomovalo si totiž, že se bude muset vypořádat se zájmem těžařů kryptoměn, kteří o ně budou mít zájem (jistě dobře ví, jaký potenciál mají RX Vega v tomto ohledu): "Věříme, že vypouštíme tyto karty na trh v množství, které zajistí, že se k nim budou moci dostat i hráči. Právě toto je pro nás důležité". 
 
Dle tohoto vyjádření bychom tak očekávali, že právě první vlna dodávek RX Vega bude silná, neboť bude mít za zdroj naplněné sklady. Jenomže karty v Británii dostupné nejsou, a to ani jako součást Radeon Pack, který představuje balík RX Vega s procesorem Ryzen a základní deskou, nebo monitorem s FreeSync. Nehledě na to, že ceny až 600 liber neodpovídají proklamované částce 499 USD / 450 GBP, ale tomu jsme se již věnovali
 
A jak je to na našem trhu? Na tom se v posledních dnech nic nezměnilo a vypadá to, že vůbec první karty RX Vega dorazí až 28. srpna a opravdu těžko říci, kolik jich bude. Zapomeňte také zatím na dostupnost nereferenčních verzí s výkonnějšími a tiššími chladiči a zatím se také ani v předběžné nabídce neobjevily RX Vega 56, které jsou zajímavější volba s ohledem na poměr ceny a výkonu. 
 
Pokud někdo nechce na novou kartu čekat, jeho hlad může ihned uspokojit konkurence v podobě karet GeForce GTX 1080. Ty se dají sehnat levněji než RX Vega 64, a to v nereferenčních verzích a navíc dnes opravdu není problém s jejich okamžitou dostupností (na rozdíl od takových Radeonů RX 580). A pokud jde o nereferenční verze karet RX Vega, je podivné, že až na Asus a jeho verzi STRIX se dosud nenašel žádný jiný výrobce, který by své verze byť jen předběžně představil. 
 
Zdroj: KitGuru
reklama