reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny desek Asus s X570 se ukazují, důvod ke spokojenosti to není

11.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Ceny desek Asus s X570 se ukazují, důvod ke spokojenosti to není
Zrovna včera se výkonný ředitel firmy MSI rozpovídal o tom, že máme očekávat výrazně vyšší ceny základních desek s čipovými sadami AMD X570. Nyní se dozvídáme zatím neoficiální údaje o cenách desek firmy Asus, takže jaké jsou? 
Server techPowerUp se odvolává na důvěryhodný zdroj přímo z Tchaj-wanu, který přinesl seznam cen základních desek Asus s čipovými sadami AMD X570. Jde přímo o doporučené ceny v dolarech, které tak můžeme porovnat i s částkami, na něž přišly předchozí modely s X470. My už od firmy MSI víme, že nemůžeme očekávat podobné částky jako u starší generace, ovšem její CEO Charles Chiang ještě nebyl připraven říci nic konkrétního. Jasně ale sdělil, že AMD už nechce hrát druhé housle jako firma, která bude útočit především nízkou cenou. S těmito dny je konec. 
 
 
Na cenách procesorů Ryzen 3000 to není moc vidět, neboť v jejich případě AMD poskytuje oproti Intelu i starším modelů, velice dobrý poměr výkonu a ceny. Své nové Radeony RX 5700 XT a RX 5700 si však už nechá dobře zaplatit a na asi největší šok se máme připravit v případě desek. 
 
Nejlepvnějším modelem s X570 od firmy Asus bude Prime X570-P v ceně 160 dolarů. TUF Gaming X570-Plus přijde o deset dolarů dráž a zde už můžeme vzít na pomoc TUF Gaming X470-Plus, která má cenovku mírně nad 130 dolarů, čili o 40 méně. Tím to však zdaleka nekončí. 
 
Oblíbená deska Prime X470-Pro představuje slušně vybavenou desku s doporučenou cenou 150 dolarů a u nás jde o produkt za aktuálních cca 4300 Kč s DPH. Její nástupce v podobě Prime X570-Pro má stát celých 250 dolarů, takže o celé dvě třetiny více a my bychom se tak dostali na cenu kolem 7150 Kč. Nejlevnější model z rodiny ROG, čili ROG Strix X570-F pak má přijít s cenou 300 dolarů a tím teprve otevíráme hranici hi-endu. 
 
ROG Strix X570-E Gaming bude o trošku lepší verze s lepší konektivitou a extra slotem M.2, a to za cenu 330 dolarů. Teprve ROG Crosshair VIII Hero se ale dá považovat za součást hi-endu s výkonným napájením a za tuto desku máme dát 360 USD. Pokud potřebujeme Wi-Fi, dáme ještě o 20 dolarů více za ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi s 802.11ax WLAN. Rekordní ROG Crosshair VIII Formula završuje nabídku s cenou 700 dolarů, což je i více než modely ROG Rampage Extreme pro procesory Intel HEDT. 
 
Vypadá to tak, že čipset AMD X570 opravdu nebude levný, a to ani komponenty desek, které zajistí kvalitní šíření signálu rozhraní PCIe 4.0. Ještě že tu tak máme možnost prostě a jednoduše využít nabídku starších desek, jako je AMD X470 nebo B450. Pokud nepotřebujete PCIe 4.0, pak si za cenu srovnatelného modelu s X570 můžete dopřát daleko lépe vybavený model s X470, na němž se může nový Ryzen 3000 lépe taktovat a to nebudeme muset ani řešit vysokou spotřebu čipsetu vyžadující aktivní chlazení. 
 


reklama