reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny grafických karet NVIDIA mají stoupat až do prosince

25.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Ceny grafických karet NVIDIA mají stoupat až do prosince
Pokud dosud váháte nad koupí nové grafické karty, je stále více zřejmé, že si za ni budete muset připlatit, anebo stále čekat. Nabídku Radeonů z obchodů téměř vymazali kryptotěžaři a na druhé straně nám zase zdražují GeForce. 
Jde pochopitelně opět o paměti GDDR5, jejichž nedostatek prodražuje GeForce, jak už bylo psáno. Dá se říci, že to samé by mělo platit i pro výkonnější Radeony RX 500, ovšem ty jsou stejně nedostupné, nebo je alespoň velice obtížné je sehnat. Nedostatek pamětí GDDR5 pak vznikl kvůli tomu, že výrobci raději přesměrovali své kapacity na produkci pamětí pro nová mobilní zařízení či servery, což odnesly grafiky, jež jsou tak evidentně až na druhé koleji. 
 
 
Zvláště v zahraničních obchodech už bylo zaznamenáno zvýšení cen grafik NVIDIA GeForce GTX o cca 10 procent a dle analytiků firmy Mizuho bude tento trend pokračovat až do prosince. Vypadá to tak, že zdražování vlivem zvyšujících se cen pamětí plynule naváže na předvánoční nákupní sezónu, v níž pochopitelně cena hardwaru dolů rozhodně nepůjde. K tomu všemu pak budou i nadále přispívat kryptotěžaři, kvůli nimž měly ceny karet za poslední půlrok v průměru vyrůst o čtvrtinu. 
 
Dle Mizuho prodeje karet dalekosáhle překonaly očekávání, která mluvila o nulovém přírůstku v meziročním srovnání, a ono to přitom bude o 30 až 50 % lepší. Co se týče NVIDIE, z jejího portfolia mají mít těžaři zájem především o GeForce GTX 1060 a 1070, ovšem tento zájem dle stavu skladových nabídek obchodů není ani zdaleka tak silný jako v případě Radeonů, anebo NVIDIA dokáže se svými AIB na trh dodávat více karet. 
 
Analytici předpokládají, že vysoký zájem ze strany těžařů potrvá právě až do prosince, ale přesto se může postupně snižovat, a to právě kvůli rostoucím cenám karet kvůli nedostatku pamětí i třeba kvůli opatřením Číny namířeným proti kryptoměnám. Navíc se k tomu přidává i fakt, že těžba Etherea, která právě zařídila rostoucí poptávku po grafikách, jež v případě této měny nemají konkurenci, se s rostoucí popularitou i komunitou těžařů vyplácí stále méně. 
 
Z toho všeho to tak vypadá, že nákup nové karty můžete odložit na příští rok, pokud ovšem nemáte vyhlídnutou nějakou GTX 1080 či dokonce GTX 1080 Ti. Jejich cen se totiž alespoň na našem trhu nic z výše uvedeného moc nedotklo, a ty jsou tak od jara na stejné úrovni, i když tu byly výkyvy. 
 
Zdroj: wccftech
reklama