reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny Radeonů RX Vega jdou nahoru

10.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Ceny Radeonů RX Vega jdou nahoru
Společnost AMD už uvedla ceny grafických karet Radeon RX Vega a nyní je obviňována z toho, že je chce prodávat za vyšší částky. My se už můžeme podívat i na to, kolik stojí první kusy na našem trhu. 
 
Vypadá to, že nástup herních karet AMD s čipy Vega nám může ještě před jejich konečným vypuštěním pěkně zhořknout, a to nehledě na jejich výkon nebo dostupnost, ale cenu. Evropští i asijští prodejci totiž dle VideoCardz uvádí, že tyto karty budou prodávány nakonec za vyšší ceny, než AMD původně uvádělo. 
 
 
Více nezávislých zdrojů mělo potvrdit, že v podstatě neexistuje cenový rozdíl mezi verzemi Black a Limited, což se týká karty Vega 64. Verze Black tak měla stát 499 USD a Limited pak o sto dolarů více, ovšem ve skutečnosti stojí obě verze stejně a rozhodně ne tolik, kolik měla stát Black.
 
Videocardz udává ceny obchodů ShopBlt (USA), LambdaTek (VB), Mdcomputers (Indie), PCThemes (Singapur) a Eurozone, kde jsou obě zmíéněné verze karet dostupné za 650 USD, 703 GB, 71.500 - 72.725 INR, 999 SGD – 1149 SGD nebo 599 EUR a obviněna je právě firma AMD, která měla zařídit smazání stodolarového rozdílu. Nicméně my můžeme být zvědaví především na to, za jaké ceny bude RX Vega dostupná u nás a na to už se můžeme podívat. 
 
Vzduchem chlazené verze RX Vega 64 s takty 1247 až 1546 MHz mají v našich obchodech cenu 16.000 Kč a jde o referenční verze se základním chladičem typu blower, čili s radiálním ventilátorem. Nelze přitom čekat, že jejich cena půjde brzy dolů, to spíše můžeme uvažovat o opaku, neboť si na nové Radeony jistě brousí zuby těžaři kryptoměn. 
 
 
Dle toho, jaký výkon RX Vega 64 nabízí v 3DMarku, můžeme říci, že jde o přímého konkurenta pro GeForce GTX 1080. Jenomže tato karta nemá TDP 295 W, ale 180 W, což znamená nižší spotřebu i potřebu chlazení, a tak potenciálně i nižší hlučnost. Především jsou ale tyto GeForce velice snadno k sehnání za ceny i hluboko pod 14 tisíc korun. 
 
Pak tu máme vodou chlazenou Vegu 64, čii například model Sapphire Radeon RX Vega64 Liquid Cooling v cenách zatím od 18.700 Kč, ovšem některé obchody si dovolují tuto kartu nabízet i podstatně dráž, třeba i za více než 36 tisíc korun. Ani tato verze však nebude moci dostihnout konkurenční GeForce GTX 1080 Ti, což lze zatím říci také na základě odkazovaných testů v 3DMarku i starších informací. 
 
A rázem tu máme probkém, neboť už za cenu mírně přes 19 tisíc seženeme nereferenční verze GTX 1080 Ti se slušným chlazením, jako je třeba Gigabyte GV-N108TGAMING OC-11GD, čili cenový rozdíl je v podstatě zanedbatelný, ale rozdíl ve výkonu a spotřebě značný, a to ve prospěch NVIDIE. 
 
AMD se ale nemusí bát o to, že by své RX Vega neudala. Pokud se jen z poloviny potvrdí to, že RX Vega nabídnou hashrate až 100 MH/s, těžaři se o ně poperou a ceny porostou. Vypadá to tak, že tyto karty se v moc herních sestavách neobjeví. 
 

Zdroj: Videocardz
reklama