reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CEO Intelu: problémy s 10nm procesem vznikly kvůli příliš velkým ambicím

18.7.2019, Jan Vítek, aktualita
CEO Intelu: problémy s 10nm procesem vznikly kvůli příliš velkým ambicím
Robert Swan, který oficiálně vede společnost Intel od začátku tohoto roku, se ukázal na Brainstorm Tech Conference v Aspenu a promluvil tam i o problémech s vývojem 10nm technologie. 
Robert Swan nahradil dřívějšího šéfa Intelu Briana Krzanicha loni, a to nejdříve jako prozatimní výkonný ředitel, ovšem na začátku tohoto roku byla jeho pozice potvrzena a Swan se stal oficiálně novým CEO. Pokud nyní mluví o problémech vývoje 10nm technologie, může při tom být sám uvolněný, protože do Intelu přišel až v roce 2016, kdy se stal finančním ředitelem a pak zhruba před rokem nahradil Krzanicha a to už nebylo na problémy s 10nm procesem jen zaděláno, už bylo rovnou upečeno. 
 
 
Robert Swan se tak dočkal i otázky, jak je možné, že dle původní a nyní již dávno neplatící strategie tick-tock jsou 10nm procesory Intelu už pět let zpožděny. Na tu celkem otevřeně odpověděl, že Intel se vědomě pustil do riskantního podniku, když chtěl skočit na 10nm proces, jenž by oproti předchozímu nabídl mimo jiné 2,7násobnou hustotu tranzistorů. To ale nevyšlo a nyní lze celou věc hodnotit tak, že vedení firmy mělo příliš velké ambice a bylo příliš ctižádostivé a to se nevyplatilo. 
 
Vývoj nových výrobních technologií se stává čím dál složitější a v této atmosféře se Intel pokusil dle Swana postupovat ještě agresivněji než obvykle. Takže nakonec mu to trvalo déle, než se čekalo. Projev Swana ohledně výrobního procesu můžete v následujícím videu vidět po čase 17:30. Interview ovšem začíná v čase 14:30. 
 
 
Robert Swan tak v podstatě říká, že 10nm proces je tu, ovšem k tomu by se dalo leccos dodat. Samotný fakt, že Intel přinese ještě alespoň jednu generaci desktopových a nejspíše i serverových procesů vyrobených dosavadním procesem, která by měla v případě desktopů dorazit až v příštím roce, to jednoznačně ukazuje na to, že 10nm proces stále není připraven pro výrobu procesorů, jež by byly lepší než dnešní 14nm. 
 
Mluví se zde především o taktech a o tom, že 14nm proces je už tak vyladěn, že mu z tohoto hlediska první verze 10nm procesu nemůže konkurovat. To můžeme vidět jen jako spekulace, ale jisté je to, že 10nm mobilní procesory přijdou co nevidět, zatímco jejich desktopové a serverové verze jsou v nedohlednu. 
 
Intel také moc nemluví o budoucích procesech. My víme, že by už nějakou dobu měl vyvíjet 7nm, který možná bude použit pro výrobu příštích výkonných procesorů, čímž by se 10nm proces přeskočil. To je ale opět jen spekulace, nicméně společnosti jako Samsung a TSMC se o své plány zcela běžně dělí s veřejností a my můžeme vidět výhled na 5nm, 3nm a dokonce už i 2nm proces. Až na reálný 5nm proces je to spíše jen výhled do budoucnosti, ovšem je pravda, že zmíněným společnostem jejich plány v poslední době vycházejí a to se o Intelu nedá říci. 
 
Zdroj: Hexus.net 


reklama