reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chrome 87 zrychlil nejvíce za poslední roky. Obsahuje i další šikovné novinky

18.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Chrome 87 zrychlil nejvíce za poslední roky. Obsahuje i další šikovné novinky
Google vydal poslední aktualizaci Chromu v roce 2020. Díky četným vylepšením pod pokličkou nyní prohlížeč vyžaduje méně výkonu, ale přitom funguje rychleji. Dostal také chytřejší adresní řádek či vyhledávání v otevřených kartách.
Jen pár hodin po Firefoxu 83 vydal velkou aktualizaci svého prohlížeče také Google. I v tomto případě se jedná o zásadní update, dokonce ještě významnější než v případě Firefoxu. Google totiž u nejnovějšího Chromu slibuje „největší nárůst výkonu za poslední roky“. Vývojáři tak řeší jeden z nejzávažnějších problémů, kterým tento internetový prohlížeč trpí dlouhodobě – vysokými nároky na výkon počítače.
 
Chrome 87 upravuje způsob, jakým prohlížeč pracuje s otevřenými kartami. Nová verze upřednostňuje aktivní karty a naopak omezuje ty, které nejsou používány. Karty na pozadí nebudou díky změnám časovače v JavaScriptu tak často probouzet procesor. To by se ovšem nemělo dotknout např. přehrávání hudby nebo notifikací na některé z otevřených karet na pozadí. A výsledek? Podle interních testování až pětinásobně nižší využití procesoru a o 1,25 hodiny delší výdrž baterie v notebooku.
 
Google také ve Windows aktivuje funkci Occlusion Tracking, která byla zatím dostupná pouze v prohlížeči na platformách Chrome OS a macOS. Chrome díky tomu může rozpoznat, které karty a okna uživatel skutečně vidí, a zbytečně tak nebude renderovat obsah karty na pozadí. Díky této vychytávce slibují vývojáři až o 25 % rychlejší start prohlížeče nebo o 7 % svižnější načítání stránek, a to při nižším využití paměti. Integrace obou uvedených změn bude dokončena v Chromu 88.
 
 
Zrychlení ovšem nebude jediná novinka, kterou Chrome 87 přináší uživatelům se spoustou otevřených karet. Nově můžete zobrazit přehled otevřených karet (společný pro všechna okna) a dokonce mezi nimi vyhledávat. Funguje to podobně, jako klávesová zkratka Ctrl+F. Prozatím je vyhledávání karet dostupné na chromeboocích, později se dostane na ostatní platformy.
 
 
 
Google se rozhodl také usnadnit některé akce v prohlížeči. Pokud budete chtít smazat historii prohlížení, spravovat hesla nebo třeba otevřít okno pro anonymní prohlížení, můžete daný příkaz zadat do adresního řádku. V tuto chvíli by mělo fungovat prvních šest příkazů pro nastavení ochrany osobních údajů a zabezpečení. Zdá se, že Google tuto funkci aktivuje až později, nebo prozatím není dostupná v české jazykové verzi prohlížeče.
 
 
Chrome 87 přinese také funkci Chrome Cards na nově otevřené kartě prohlížeče, která zobrazuje nedávno navštívený a související obsah. Pokud jste třeba nedávno hledali recept na těstoviny, Chrome vám ukáže návrhy na některé pokrmy, abyste mohli pokračovat ve vyhledávání. Prozatím je tato funkce testována pouze na omezeném počtu uživatelů. Jako první se Google zaměřil na obsah týkající se vaření a nakupování.
 
Verze 87 představuje poslední velkou aktualizaci Chromu v roce 2020. Vzhledem k nadcházejícím svátkům si vývojáři chtějí dát pauzu, a především zajistit stabilní a funkční prohlížeč bez chyb.
 


reklama