reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystá se Microsoft zastínit chystanou konzoli PS4 Neo?

27.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Chystá se Microsoft zastínit chystanou konzoli PS4 Neo?
Od společnosti Sony se očekává, že skutečně přijde na trh s vylepšenou konzolí PlayStation 4, která nabídne oproti původní verzi mnohem vyšší výkon, aby ten mohl stačit i na hraní s VR headsetem. Chystá se Microsoft vrátit úder?
O PS4 Neo nebo také PS 4.5 či PS4K (konečný název je stále otázka) se začalo mluvit v dubnu, kdy se objevila informace, že nová verze využije 8jádrové CPU Jaguar, ale na vyšší frekvenci 2,1 GHz, dále především GPU generace Polaris s 36 CU na 911 MHz a 8 GB GDDR5 s 218 GB/s. To by této konzoli poskytlo více než dvojnásobný výkon oproti tomu, co nabízí PlayStation 4 nyní. Xbox One je ale ještě slabší konzole, která dosahuje výkonu 1,32 TFLOPS oproti 1,84 TFLOPS konzole PS4, takže příchod PS4 Neo by Microsoft ještě více znevýhodnil. Nicméně zástupci Microsoftu ještě nedávno uváděli, že nechtějí vypouštět na trh nějaké poloviční generace a až s něčím přijdou, bude to opravdový nástupce staré Xbox One. Zdá se, že mohli změnit názor (nebo už předtím mlžili).





Objevily se tak informace o nové verzi Xbox One, která dostala označení Scorpio a má za úkol zvrátit dosavadní poměr sil, který byl ve prospěch PS4. Stačí se podívat na následující graf, který ukazuje předpokládanou sílu budoucích verzí konzolí. Tyto informace samozřejmě dosud nelze zaručit, takže je berte s rezervou.





Microsoft by měl v čase veletrhu E3 (14. - 16. června) ohlásit ne jednu, ale dvě novinky týkající se Xbox One. Jednak tu bude nová verze aktuálního modelu, která bude podstatně menší než ty předešlé a také nabídne přepracovaný herní ovladač a podporu 4K. To se ale týká pouze videí a ne her, na něž tato konzole rozhodně nemá výkon.

A pak tu bude zmíněná verze Scorpio, jejíž výkon je udáván na úrovní 6 TFLOPS, což je v případě Single Precision na úrovni karty NVIDIA GeForce GTX 1070. Tento výkon se ale u konzolí dělí mezi GPU a procesorová jádra, takže grafické jádro by rozhodně nebylo tak silné jako GTX 1070. Některé zdroje navíc uvádějí, že Scorpio bude asi 4x výkonnější než Xbox One, čili asi 5,3 TFLOPS, což je stále ale více než udávaný výkon PS4 Neo.

Uvidíme, co Microsoft na E3 oznámí a zda si nepřichystá ještě něco, třeba svou verzi VR headsetu, když už jej má Sony také. Ostatně Microsoft na výrobu něčeho takového jistě má know-how, když je jednou z předních firem ve vývoji headsetů pro rozšířenou realitu, která vyžaduje daleko složitější hardware i software.

Zdroj: Hexus.net
reklama