reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystá se nová HEDT platforma: Intel Cascade Lake-X

4.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Chystá se nová HEDT platforma: Intel Cascade Lake-X
Do roadmapy firmy Intel se dostala další procesorová generace, a to Cascade Lake-X, kterou můžeme považovat za oprášenou generaci Skylake-X. Přijdou tak nové procesory typu HEDT, čili High-End Desktop.
Aktuálně máme na trhu HEDT procesory Skylake-X, které byly společně se svou platformou vytvořeny jako rychlá odpověď na konkurenční Ryzen Threadripper. Nejlepším procesorem z generace Skylake-X je model Intel Core i9-7980XE s 18 jádry, který dostane svého nástupce někdy za rok, čili v posledním čtvrtletí 2018. Bude to nejlepší z generace Cascade Lake-X, která má být založena na výrobním procesu 14nm+. 
 
 
Procesory Cascade Lake-X už byly zaneseny do oficiální roadmapy Intelu, kde však zatím figuruje pouze jejich kódové označení a nic jiného. Nedozvíme se tak počet jejich jader, maximální TDP a ani to, zda budou mít svůj protějšek pro klasickou patici LGA 1151 nebo její nástupkyni. Skylake-X totiž mají vedle sebe také Kaby Lake-X s pouhými čtyřmi jádry, ovšem lze očekávat, že Intel už tuto nabídku nebude takto fragmentovat. 
 
Vedle toho tui máme také naznačené spojení Coffee Lake-S a Kaby Lake-S do jedné generace Coffee Lake-S s čipsety 300 Series. To ukazuje, že zbytek čipsetů této generace přijde na trh brzy na začátku příštího roku a že generace Kaby Lake-S bude postupně dojíždět, aby asi v polovině roku byla z nabídky vyřazena. To je ostatně logické, neboť tyto procesory budou vedle Coffee Lake-S v případě nových sestav neprodejné, leda s pořádnou slevou. 
 
Pak ale na začátku příštího roku přijdou také dvoujádrové Coffee Lake-S, což by měla být Pentia a Celerony, neboť Core i3 snad už všechny budou čtyřjádrové, a to fyzicky. Jejich prodej ale má začít ne hned na začátku prvního kvartálu, jak by roadmapa naznačovala, ale někdy v březnu až dubnu, přičemž to už také mohou být procesory oficiálně označené jako Core 9. generace
 
Nakonec je tu informace o SoC Gemini Lake, které přijdou na trh ještě v tomto roce a půjde o 10W čipy se dvěma či čtyřmi jádry. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama