reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína chystá vlastní oficiální kryptoměnu

8.9.2019, Milan Šurkala, aktualita
Čína chystá vlastní oficiální kryptoměnu
Čínská centrální banka chystá vstup do světa digitálních měn. Její kryptoměna by měla být kompatibilní s dalšími místními platebními systémy a může být konkurencí připravované měně Libra od Facebooku.
Kryptoměny začínají čím dál tím více pronikat i do více oficiálních sfér. Už to zdaleka není jen záležitostí startupů, ale pouští se do toho i velké organizace nebo společnosti. Pracují na nich komerční banky, svou Libru pak připravuje sociální síť Facebook a nyní to vypadá, že si něco takového chystá i Čínská lidová banka. Ostatně před dvěma lety něco podobného ohlásilo i Japonsko. V případě Číny byl už v roce 2014 založen tým pro studium a vývoj případné digitální čínské měny, která by měla mimo jiné pomoci nahradit papírové peníze.
 
Kryptoměny v Číně
 
Mu Changchun, ředitel Čínské lidové banky, si ve své nedávné prezentaci sám položil řečnickou otázku, proč by vůbec měla vznikat nová digitální měna, když jsou zde už dávno tak dobře rozvinuté elektronické platební systémy. Řekl, že ta by měla chránit peněžní suverenitu Číny a pomoci i v mnohých komerčních aktivitách. Podle jeho slov by nový systém měl fungovat i bez internetového připojení (např. i v případě katastrof) a být kompatibilní s již zavedenými systémy od Tencentu (WeChat) a Alibaby (Alipay).
 
Nová digitální měna je údajně již téměř připravena a hovoří se o tom, že by se mohla objevit už v průběhu letošního listopadu. Spekuluje se o tom, že Čína zvýšila své úsilí zejména poté, co Facebook ohlásil svou Libru. Zajímavostí je také to, že Mu u nové měny oceňuje zároveň anonymní platby (slyšet něco takového od čínského představitele je opravdu překvapivé), ale zároveň mít systém předcházející např. praní špinavých peněz.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama