reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský serverový podnik s účastí AMD se dostal na černou listinu USA

24.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Čínský serverový podnik s účastí AMD se dostal na černou listinu USA
Nedávno jsme zjistili, že firma AMD dává ruce pryč od čínského podniku se společnou majetkovou účastí, který mohl v posledních letech vyrábět procesory x86 architektury Zen. Nyní je už jasné, že takový krok byl nevyhnutelný.
Spojené státy na svou černou listinu zákazu přidalo dalších pět Čínských společností, čímž jim zabránilo v přístupu k technologiím amerických firem. Jde o tzv. Entity List, který obsahuje subjekty, které představují přinejmenším riziko pro národní bezpečnost či zájmy USA. Mezi pět zmíněných firem patří konkrétně Sugon, Higon, Chengdu Haiguang Integrated Circuit, Chengdu Haiguang Microelectronics Technology a Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology.
 
ohlášení založení čínského podniku se společnou majetkovou účastí z roku 2016
 
Jde tak o firmu THATIC, která s AMD zajišťovala výrobu procesorů od čínské serverové firmy Higon či Hygon. Ta si nechává vyrábět procesory Dhyana (vlastní továrny nemá), čínské verze serverových EPYC. A společnost Sugon měla zájem o to, aby využila budoucí verze těchto procesorů již s architekturou Zen 2 pro vytvoření prvního čínského superpočítače dosahujícího výkonu 1 exaFLOPS, čili ta je dle aktualizovaného blacklistu také ze hry. 
 
Je třeba také poznamenat, že samotná společnost THATIC je tvořena dvěma firmami, a to Chengdu Haiguang Microelectronics Technology a Chengdu Haiguang Integrated Circuit Design, takže skoro celý přírůstek do seznamu Entity List se tak v podstatě týká firmy AMD a jejích aktivit. 
 
Dle dokumentů americké vlády jsou výše zmíněné společnosti THATIC a Hygon částěčně vlastněné firmou Sugon a právě ta je evidentně trnem v oku. Ta plus poslední jmenovaná Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology má představovat hrozbu pro národní bezpečnost a zahraniční politiku USA. Zvláště Sugon je známým dodavatelem vojenských technologií včetně vysoce výkonných počítačových systémů, které figurují i v seznamu TOP500. 
 
AMD samo ohlásilo, že čínské firmy architekturu Zen 2 nedostanou, ale jak to bude s aktuální výrobou procesorů Dhyana, toť otázka. AMD dosud vyhodnocuje situaci a nemůže nic říci ani o tom, zda a jak se to dotkne jeho tržeb a celkové finanční situace či smluvních závazků. 
 


reklama