reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co nabídne sada AMD X570? Máme tu neoficiální diagram

21.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Co nabídne sada AMD X570? Máme tu neoficiální diagram
Už se můžeme spolehnout na to, že zbrusu nová čipová sada AMD X570 bude potřebovat výkonnější chlazení, než na jaké jsme si za poslední roky zvykli. Čím se nám ale za to odmění, to ukáže diagram od ChipHell. 
AMD X570 je ostře sledovaný čipset nejen kvůli tomu, že bude základem pro nové desky nejvyšších kategorií pro Ryzen 3000 a očekávají se od něj nové technologie, ale i proto, že jeho vývoj už AMD nesvěřilo firmě ASMedia a namísto toho si jej vytvořilo samo. My jsme se včera věnovali právě chlazení čipsetu X570, neboť je zřejmé, že ten bude na řadě desek využívat ventilátor. Nyní je řada na jeho funkce. 
 
Zatím nemáme k dispozici oficiální diagram, ale obrázek, který pochází ze serveru ChipHell a vypadá velice informovaně. To až tak, že se na něm dočteme o přesných typech použitých kontrolerů pro audio, USB, síť či rozhraní PS/2. Ale začněme popořádku. 
 
 
Velká otázka byla ta, jakým způsobem bude nasazeno rozhraní PCIe 4.0. To má dvojnásobnou propustnost na linku v porovnání s verzí 3.0 a v posledních letech se diskutovalo o tom, že velkým problémem je docílení spolehlivého propojení s delšími datovými cestami. Čili pak nebylo jasné, zda bude možné PCIe 4.0 využít na všech slotech, nebo bude vyhrazeno pouze pro první slot PCIe x16, čili grafickou kartu. 
 
Tento diagram ukazuje, že PCIe 4.0 bude téměř všude a že ho využije X570 i pro spojení s procesorem, které tak bude mít dvojnásobnou propustnost než na X470 a X370 a dále pro novou verzi budou připraveny i kratší sloty PCIe. Na druhou stranu vidíme také to, že sloty M.2 mají stále mít 32 Gb/s, a to jak připojeny na CPU, tak na PCH, což odpovídá stále 4 linkám PCIe 3.0. Zde je otázka, zda v budoucnu nebude možné přepnout na verzi 4.0, která by umožnila připojit i SSD, která zvládnou více než propustnost 4 GB/s. Teď to ale není aktuální, protože to by se taková SSD nejdříve musela někde zjevit. 
 
Vypadá to také, že vyšší spotřeba čipsetu a potřeba jeho chlazení jde právě na vrub rozhraní PCIe 4.0, které asi prostě potřebuje více šťávy, aby zajistilo spolehlivou komunikaci. Jiný důvod totiž z uvedeného diagramu není patrný, protože jinak výbava vypadá standardně. Máme tu běžný počet šesti portů SATA 6 Gb/s (další by mohlo nést CPU), dva USB 3.1 Gen2, čtyři USB 3.1 Gen1 (aka USB 3.0, další čtyři nabídne CPU), čtyři USB 2.0 a pak další možné porty tohoto typu prostřednictvím kontrolerů jako ASM1143. 
 
Sny o rychlejším Ethernetu trošku hatí stále 1Gb/s kontroler Killer E2500, ale tento výběr stejně jako ve všech ostatních podobných případech bude záviset na výrobcích konkrétních desek, což tak platí i o audio a zde zmíněný Realtek ALC1220, také již dobře známý. Stejně tak se dočkáme sdílených prostředků, jak ukazují "switche" v diagramu mezi PCIe x4, M.2 a SATA napojenými na X570. Jde jak o PCIe linky, tak o SATA linky. 
 
Hlavní a v podstatě jedinou podstatnou novinkou tak zůstává PCIe 4.0, díky němuž budeme moci do systému zapojit dvě grafické karty a dosáhnout u každé stejně rychlého spojení s CPU, jako by každá byla připojena 16 linkami PCIe 3.0. Rychlejší spojení s čipsetem se také může hodit, zvláště dnes v době vysokorychlostních SSD. 
 
Samotný X570 by měl mít k dispozici 16 linek PCIe 4.0 pro sloty, kontrolery či Wi-Fi s Bluetooth. Nakonec se ze zprávy dozvíme, že TDP čipsetu X570 bude alespoň 15 W, což je tak trojnásobek oproti 5W X470 a pádný důvod pro aktivní chlazení. 
 
Zdroj: ChipHell


reklama