reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Collider natočil Deepfake s falešným Cruisem, Downey Jr. a dalšími

18.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Collider natočil Deepfake s falešným Cruisem, Downey Jr. a dalšími
Filmový server Collider natočil zajímavé deepfake video. V něm se setkal falešný Robert Downey, Jr., George Lucas, Tom Cruise, Ewan McGregor a Jeff Goldblum u kulatého stolu k 15minutovému, neméně tak falešnému rozhovoru.
Deepfakes jsou dnes velkým tématem a budou ještě více s blížícími se americkými prezidentskými volbami. Pomocí dostatečného množství videozáznamu a umělé inteligence se dnes dá vytvořit falešný videozáznam, kde (obvykle známá) osoba může říci, co si jen tvůrce podvrženého videa bude přát a vytvořit tak falešný výrok, který může sloužit např. k poškození dané osoby. Filmový server The Collider si to vyzkoušel na tvorbě 15minutového falešného neškodného rozhovoru, kde usedli Robert Downey, Jr., George Lucas, Tom Cruise, Ewan McGregor a Jeff Goldblum.
 
 
Ti spolu vedli falešný rozhovor na různá témata, např. streamování videa pomocí Netflixu. I když je video docela jasně podvrhem a je vidět, že jde o počítačové hrátky, i tak to ukazuje sílu a nebezpečnost deepfakes. Stačilo by trochu jinak natáhnout tváře nebo je jinak nasvítit (zmenšit Goldbluma, trochu více prosvětlit Cruise) a dojem by mohl být o dost reálnější a hůře odhalitelný. Zde naštěstí o nic nešlo a nebylo cílem vyrobit naprosto věrný obraz.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama