reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i9-9900T: jaký takt nabídne 8jádrový Intel s TDP 35 W?

28.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Core i9-9900T: jaký takt nabídne 8jádrový Intel s TDP 35 W?
Intel se rozhodl, že nabídku svých desktopových procesorů Coffee Lake Refresh doplní s pomocí osmijádrového modelu Core i9-9900T s TDP pouhých 35 W. Jaký takt a výkon ale může takové CPU nabídnout?
V podstatě velice slušný vzhledem k tomu, že TDP se v případě Intelu dnes vztahuje jen k jisté základní frekvenci, která z praktického hlediska nemá valný význam, a tak je na tom stejně i hodnota TDP, čili objem vydávaného tepla měřený ve wattech, který se ale víceméně rovná okamžité spotřebě. 
 
 
V základi jde o stejný křemík, který můžeme označit jako Coffee Lake Refresh, jako v případě Core i9-9900K. Možná by měl být ještě kvalitnější vzhledem k tomu, že musí umět pracovat s tak nízkou spotřebou. Zde je ale velká otázka, jaká tato spotřeba nakonec bude, protože výkonné procesory Intel s 95W TDP nemají v plné zátěži spotřebu 95 W, a to rozhodně ne kvůli tomu, že TDP je o výdeji tepla a ne o spotřebě.
 
Je to kvůli tomu, že třeba právě takový Core i9-9900K má základní takt 3,6 GHz a právě při něm by měl mít cca 95W TDP. Jenomže tzv. all-core turbo, čili turbo na všech jádrech, dělá už 1100 MHz, a vše nad 3,6 GHz už je dle toho nad rámec stanoveného TDP. My přitom očekáváme, že takový procesor nebude pracovat v celkové zátěži na 3,6 GHz, ale právě na taktu 4,7 GHz (nebo se jemu blížícím), takže dle toho nemůžeme očekávat ani splnění limitu TDP. Maximální turbo pro zátěž až dvou jader je v tomto případě 5 GHz.
 
To všechno je logické i při srovnání generací Kaby Lake a Coffee Lake Refresh. Z hlediska výrobního procesu se liší pouze v tom, že první využívá 14nm+ a druhá 14nm++, čili poslední verzi stále 14nm procesu. Kaby Lake má přitom v nabídce jako to nejlepší Core i7-7700K s taktem až 4,5 GHz a TDP 91 W a my skutečně nemůžeme čekat, že by se 14nm++ technologie tak zlepšila, aby v rámci 95W TDP nabídla dvojnásobný počet jader na podstatně vyšším taktu.
V případě Core i9-9900T jde jako obvykle o výrazné snížení základního taktu, a to v našem případě na 1,7 GHz, takže právě pro něj bude platit TDP 35 W. Vedle toho víme, že maximální turbo pro zátěž jednoho až dvou jader je 3,8 GHz, ale all-core turbo zůstává neznámé. Pohybovat by se ale mělo nad 3 GHz. Vedle toho tu stále bude 16 MB L3 cache a k tomu UHD Graphics 630 na stejných taktech jako u 9900K. Produktový kód procesoru vidíte na snímku: QQC0. 
 


reklama