reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i9-9990XE jsou pouze pro OEM, bez záruky a Intel je draží

14.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Core i9-9990XE jsou pouze pro OEM, bez záruky a Intel je draží
Intel nedávno vypustil do světa procesory Core i9-9990XE, které mají sice méně jader než ty dosud nejlepší modely pro LGA 2066, ale dohánějí to vysokými takty. Jejich zvláštnost je ale podtržena tím, jakým způsobem jsou na trhu nabízeny. 
Core i9-9990XE stojí dle svého označení na vrcholu své řady Skylake-X HCC, ale nemají nejvíce jader, čili 18, ale 14. Jejich TDP je však 255 W, díky čemuž se zvýšila základní frekvence na 4 GHz a pak tu máme turbo až 5,1 GHz. To tak dohromady představuje velice zajímavý procesor, který se bude hodit pro pracovní i herní soustavy a díky svému vysokému taktu i ve vícevláknových úlohách překonává 18jádrové modely. 
 
 
Už dříve tu byla otázka, zda se Core i9-9990XE vůbec dostane do obchodů, nebo bude k dispozici pouze na trhu pro OEM. Skutečnost je však ještě odlišná. Nejen, že tyto procesory budou pouze pro OEM, ale dostupné budou jen v rámci čtvrtletních aukcí, čili pro ty, kteří za ně zaplatí nejvíce. Intel na ně navíc neposkytuje žádnou záruku, takže veškeré ztráty dané poškozenými procesory jdou za samotným OEM výrobcem. 
 
Společnost Puget Systems jednu aukci vyhrála, a právě proto mohla dříve provést vlastní testy. Dozvídáme se, že za procesory Core i9-9990XE zaplatila o 15 procent více než za 18jádrové Core i9-9980XE, což dělá přibližně 2300 dolarů. V porovnání s rovněž 14jádrovým Core i9-9940X to pak představuje o 900 dolarů (nebo 64 %) vyšší cenu. Puget Systems nemohou sdělovat další podrobnosti o dané aukci a to ani kdy bude další, jaké jiné firmy v té předchozí uspěly a kolik kusů se prodalo. Dozvídáme se jen to, že to byl velice omezený počet.
 
Vzhledem k vysokému TDP, v jehož případě lze předpokládat, že reálná spotřeba bude hodnotu 255 W výrazně překračovat, může být problém také s chlazením. Dozvídáme se, že na to sotva stačí vodní chladič Corsair Hydro H80i se dvěma ventilátory. 
 
Omezená dostupnost, vysoká cena, nulová záruka a vysoký výdej tepla, to vše nakonec zhatilo plány Puget Systems na to, aby na nových procesorech tato firma založila novou řadu počítačů. Je otázka, jak budou tyto procesory vůbec využity. 
 


reklama