reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový Core i9-9990XE vyměnil jádra za vyšší takt, s jakým dopadem?

11.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Nový Core i9-9990XE vyměnil jádra za vyšší takt, s jakým dopadem?
Na světlo světa se dostal nový procesor Intel Core i9-9990XE, z jehož označení už můžeme být na pochybách, jakou platformu vůbec zastupuje. Pro LGA 1151 ale nic lepšího než Core i9-9900K zatím není, takže je jasné, že to bude LGA 2066 v2.
Intel Core i9-9990XE je tudíž zástupce HEDT (High End DeskTop) procesorů generace Skylake-X HCC (High Core Count). Nad nimi stojí už jen XCC (eXtreme Core Count) a i ty už mají zástupce pro pracovní stanice, a sice nový Xeon W s 28 jádry. Pouze Asus to tak nevidí a tvrdošíjně svou desku ROG Dominus prezentuje jako herní. 
 
 
Označení tohoto procesoru ale může být pro leckoho podivné, však tu máme už nějakou dobu procesor Core i9-9980XE, takže bychom předpokládali, že Core i9-9990XE bude mít přinejmenším stejný počet jader a mírně zvýšené takty. 
 
Jak ale ukazuje tabulka, nový procesor má naopak o čtyři jádra méně, ale zato podstatně vyšší takty, takže má konfiguraci 14C/28T oproti 18C/36T, ale základní takt, z nějž se určuje i TDP, byl zvýšen o celý 1 GHz na 4 GHz a maximální pak o 600 MHz na 5,1 GHz. Pak ani není divu, že TDP narostlo na 255 W, což je srovnatelné s absolutním procesorovým hi-endem Intelu i AMD. 
 
Není snadné pak odhadovat, co to přinese v testech. V těch, které dokáží využít jedno či dvě jádra je to tedy jasné, tam bude 9990XE excelovat, jenomže člověk si nekupuje takový procesor, aby na něm honil na maximum jen pár jader. Otázka je, zda se vyplatí méně jader na vyšším taktu, nebo více na nižším a dle označení Intelu by to mělo být ve výsledku lepší právě pro nový 9990XE. 
 

 
Na serveru Tom's Hardware najdete výsledky několika testů, v nichž Core i9-9990XE zpravidla vede, ale dvakrát i společně s 8jádrovým Core i9-9900K. Chtělo by to více testů schopných maximálně zatížit mnohojádrové procesory, ale testy spojené s firmou Adobe je holt to, co nám autoři (Puget Systems) nabízejí. 
 
Intel samotný zatím nezveřejnil cenu procesoru Core i9-9990XE a je velice dobře možné, že tento model bude exkluzivní zboží pouze pro OEM zákazníky, takže jej v obchodech nenajdeme. Uvidíme. 


reklama