reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crew Dragon firmy SpaceX neprošel padákovým testem

10.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Crew Dragon firmy SpaceX neprošel padákovým testem
Společnosti SpaceX se v posledních týdnech nevede zrovna nejlépe. Nedávno při pozemním testu motorů SuperDraco explodovala loď Crew Dragon, která byla využita pro let k ISS. Nyní se dozvídáme o padákovém testu, který také nedopadl dobře. 
Crew Dragon explodoval v dubnu přímo na zemi při chystaném testu motorů SuperDraco a tato událost se stále vyšetřuje. Existuje možnost, že je to důsledek použití té samé lodi, která na začátku tohoto roku v úspěšném testu startovala k Mezinárodní vesmírné stanici, k níž se na pár dní připojila a pak zase slétla dolů. Pokud byla nějakým způsobem poškozena při této misi a toto poškození přímo zapříčinilo explozi, byl by to pro SpaceX asi ten nejlepší závěr, neboť NASA bude stejně vždy trvat na tom, aby její astronauty vozila k ISS vždy zbrusu nová loď. 
 
 
Jenomže k této události se nyní přidal i test padáků, které by Crew Dragon v důsledku ani nemusel využívat, protože je konstruován pro přistání právě pomocí motorů SuperDraco (ty jsou rovněž součástí záchranného systému pro start). Jenomže je to opět NASA, která trvá na použití padáků, které jsou ostatně objektivně bezpečnější než použití motorů. 
 
Zástupce ředitele NASA Bill Gerstenmaier teprve nyní prozradil, že SpaceX zaznamenala problém s padáky, což se dozvídáme díky otázkám alabamského poslance Mo Brookse. 
 
Nejednalo se přitom o test spojený se startem rakety. Loď byla shazována z výšky v Delamar Dry Lake (Nevada) a šlo o zkoušku označovanou jako "single-out". To znamená, že jeden ze čtyř padáků lodi Crew Dragon záměrně nebyl otevřen a zkoumalo se, zda zbylé tři svou úlohu zvládnou i tak. Dle Gerstenmaiera však zbylé padáky "nefungovaly správně", což nebylo nijak upřesněno, ale dozvěděli jsme se ještě, že Crew Dragon byl kvůli tomu při dopadu poškozen. Zda to znamená, že spadl na zem jako hruška s vlajícími padáky nad sebou a roztříštil se, nebo dopadl jen o trochu rychleji, než měl, o tom se také můžeme jen dohadovat. 
 
Nicméně NASA a SpaceX mají kvůli tomu další záležitost k šetření, a je tu tak i další důvod k odložení dalších testů. Svým způsobem dobrá zpráva je ta, že z daného testu padáků je k dispozici mnoho dat k analýze, takže ta snad bude postupovat rychle. Pak už bude záležet na tom, zda jde o chybu padákového systému, nebo zda byl samotný test proveden špatně, což by byl pro SpaceX asi ten nejlepší závěr. 
 
V každém případě je tu další hrozba prodlev pro NASA Commercial Crew Program a vůbec bychom se nemohli divit, kdyby se nyní ještě rozšířily plány na využití ruských Sojuzů, pokud je to vůbec možné. 
 


reklama