reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crew Dragon s astronauty má příští týden zelenou, proběhl statický zážeh

23.5.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Crew Dragon s astronauty má příští týden zelenou, proběhl statický zážeh
Společnost SpaceX Elona Muska a kosmická agentura NASA se společně připravují na start rakety Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon určenou pro lidskou posádkou. Na palubě Crew Dragon poprvé k ISS zamíří dva astronauti. 
Očekávaná mise Demo-2 s kosmickou lodí Crew Dragon od SpaceX a dvěma astronauty jménem Robert Behnken a Douglas Hurley bude odstartována ze startovací rampy 39A z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě ve středu 27. května ve 22:33 hodin středoevropského letního času. Tento okamžik bude pro NASA velmi významným, protože má za úkol obnovit lety amerických astronautů do vesmíru z půdy USA. Od ukončení programu s raketoplány v roce 2011 museli astronauti NASA využívat k transportu na Mezinárodní vesmírnou stanici ruských lodí Sojuz. 
 
 
Vypadá to, že start proběhne navzdory epidemii onemocnění covid-19 i navzdory dalším zádrhelům, mezi které se může řadit například rezignace pomocného ředitele NASA pro lety s lidskou posádkou. NASA i společnost SpaceX prohlásily, že byla provedena úspěšná kontrola připravenosti ke startu. Byla provedena důkladná revize všech systémů a zvážení rizik, středeční start má tak zelenou. 
 
Na raketě Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon na startovací rampě 39A byl proveden i úspěšný statický zážeh motorů prvního stupně rakety. Statický zážeh byl součástí závěrečné série testů, které bylo třeba před startem úspěšně provést. Tým astronautů musí ještě v sobotu 23. května vykonat generálku, při níž se budou simulovat aktivity potřebné pro středeční start. V pondělí 25. května pak musí vykonat závěrečnou kompletní kontrolu, která bude zahrnovat například i data z testu statického zážehu. 
 
 
Pokud vše půjde podle plánu, Crew Dragon s posádkou dvou astronautů poprvé odstartuje s cílem dopravit kosmonauty k Mezinárodní vesmírné stanici. Již minulý rok proběhla mise Demo-1, kdy měl Crew Dragon za úkol doletět k ISS, tento úspěšný let byl ale bez lidské posádky. 
 
Zdroje:  engadget.comspace.com


reklama