reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Týden před startem Crew Dragon rezignoval pomocný ředitel NASA pro lety s posádkou Douglas Loverro

20.5.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Týden před startem Crew Dragon rezignoval pomocný ředitel NASA pro lety s posádkou Douglas Loverro
Start mise s kosmickou lodí Crew Dragon se každým dnem blíží, NASA se ale v současné době musí potýkat i s problémy. Nedlouho před startem astronautů rezignoval pomocný ředitel NASA Douglas Loverro, který měl na starosti právě lety s lidskou posádkou.
Pozornost v NASA se upíná k chystanému startu kosmické lodi Crew Dragon od SpaceX, která má na raketě Falcon 9 poprvé vzlétnout i s lidskou posádkou na palubě. Start je plánován na středu 27. května zhruba o půl jedenácté večer našeho času a Crew Dragon bude mít v této misi za úkol dopravit astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici. 
 
Dlouho očekávaný start, který má navrátit vynášení astronautů NASA do vesmíru z americké půdy, ale neproběhne za ideálních podmínek. NASA zveřejnila, že pomocný ředitel pro lety do vesmíru s lidskou posádkou, Douglas Loverro, rezignoval. Stalo se tak přibližně týden před tím, než má dojít ke startu Crew Dragon s kosmonauty Robertem Behnkenem a Douglasem Hurleyem. 
 
 
K rezignaci Douglase Loverra došlo 18. května a ve své funkci nevydržel ani půl roku. NASA nezveřejnila, jaké důvody za rezignací stály, ale mohlo se jednat o neshody ohledně průzkumného programu mezi Loverrem a správcem Jimem Bridenstinem. Neshody mohly pramenit i z výběrového řízení na lunární modul, následkem kterého byly uzavřeny kontrakty se společnostmi Blue Origin, SpaceX a Dynetics. Loverro napsal NASA email, v němž sděloval, že udělal dříve v roce 2020 chybu, protože si zpočátku myslel, že je to nezbytné pro splnění mise. Více ale nevysvětlil. 
 
Douglas Loverro na podzim nahradil ve funkci Billa Gerstenmaiera, protože NASA nebyla spokojena s rychlostí vývoje průzkumných technologií potřebných k dodržení plánovaného termínu přistání na Měsíci v roce 2024 v rámci programu Artemis. 
 
I když by rezignace Douglase Loverra neměla mít na plány NASA vliv, přišla snad v ten nejhorší možný čas. Kosmická agentura totiž vstupuje do nové éry letů do vesmíru s lidskou posádkou a více než kdy jindy je důležité, aby vše probíhalo, jak má. Otěže nyní přebere Kenneth Bowersox, který je bývalým astronautem a který byl ve funkci v období po odchodu Billa Gerstenmaiera a před příchodem Douglase Loverra. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama