reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Curiosity našel na Marsu nečekaně komplexní kus skály

12.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Curiosity našel na Marsu nečekaně komplexní kus skály
Horniny na Marsu a jejich uspořádání nám může říci mnoho o historii této sousední planety. Rover Curiosity přitom nyní na své cestě spatřil kus skály, který se NASA rozhodla prozkoumat podrobněji a měla k tomu důvod. 
Pokud se NASA při cestě s Curiosity po povrchu Marsu zastaví detailně prozkoumat nějaký kus skály, musí to mít svůj pádný důvod už jen kvůli tomu, že rover na své cestě v podstatě nic jiného než skály a písek ani nevidí. Ostatně Curiosity je na své cestě po Marsu už od roku 2012, kdy dosedl do kráteru Gale a začal šplhat na Mount Sharp, k jejímuž úpatí dospěl o dva roky později. 
 
 
Nyní se rover nachází v oblasti, kde se mají vyskytovat jílovité horniny a v dávné minulosti mělo jít o místo s jezery a potoky. Po tom všem tu zbyly jen minerální depozity a mezi nimi NASA narazila na kus, který dostal pojmenování Strathdon. 
 
 
Ukazují se zde mnohé vrstvy stlačeného sedimentu, které se postupně vlivem eroze už rozpadají a vzniklá zvlněná kresba nevypadá vůbec tak, jako zcela ploché vrstvy sedimentů, jež NASA očima Curiosity dosud spatřila. 
 
Strathdon z blízkosti 10 centimetrů - klikněte pro zvětšení - 
 
Curiosity si tak Strathdon prohlédlo z velké blízkosti a dalo dohromady velice podrobný snímek složený z několika fotografií. Závěr je zatím takový, že geologická minulost daného místa byla mnohem složitější a dynamičtější, než se dosud předpokládalo. Jde právě o zvlnění, které mohla způsobit kombinace vlivu větru a tekoucí vody. Příští rover, který bude startovat už za rok, by se pak měl zaměřit na to, zda to vše znamená i prostředí podporující život. Mars 2020, který stále ještě nedostal své jméno, doletí na Mars v únoru 2021 a NASA snad bude mít na povrchu opět dva fungující rovery. 
 
Zdroj: NASA


reklama