reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cyberpunk 2077: ray tracing zatím pouze pro GeForce RTX

22.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Cyberpunk 2077: ray tracing zatím pouze pro GeForce RTX
Už to asi opravdu dopadne a Cyberpunk 2077 přijde na trh v uvedený termín, od nějž nás však dělí ještě 18 dní. Už nyní je ale jasné, že jeho verzi s ray tracingem si ihned po vydání neužijí majitelé nových Radeonů. 
Cyberpunk 2077 už dostal vlastní herní trailer, který nás má řádně navnadit a naladit na novou sci-fi RPG akci a nyní přichází malá studená sprcha pro ty, kteří pořídili jeden z nových Radeonů, nebo se na to chystají, a očekávají, že si tuto hru hned 10. prosince zahrají ve verzi s ray tracingem. 
 
 
Je ale vcelku pochopitelné, že podpora ray tracingu přijde nejdříve pro majitele GeForce RTX. NVIDIA jednak na tom s vývojáři už dlouho spolupracovala a její hardware už je na trhu více než dva roky, zatímco Radeony s podporou ray tracingu se začaly prodávat před několika dny. Takže není divu, že vývojáři budou potřebovat čas na to, aby přinesli i podporu Radeonů. Na druhou stranu, Cyberpunk 2077 přece využívá průmyslový standard, a to DirectX Ray Tracing API, které je součástí DirectX 12 Ultimate a pokud jde o Radeony, ty jej podporují, čili by snad nemělo dlouho trvat, abychom si mohli zahrát s ray tracingem i na nové RX 6000. 
 
Jeden z vývojářů studia CD Projekt Red tak uvedl, že na zprovoznění ray tracingu se už s AMD pracuje, aby tato funkce byla k dispozici co možná nejdříve. 
 
 
To samé by přitom mohlo platit i pro nové konzole Xbox Series X a PlayStation 5, které jsou založeny na víceméně stejné grafice jako nové Radeony. 
 
 
Aktuální hardwarové požadavky jsou na tak dobře vypadající hru ještě mírné, však tu máme GTX 1060 6 GB pro hraní ve Full HD při vysoké kvalitě a ani pro 1440p nejsou požadavky moc krvavé. Studio CDPR navíc ani není nesmyslně náročné na procesory a kde jiní vyžadují v případě nejnáročnějších konfigurací rovnou herní hi-end od AMD či NVIDIE, zde nám evidentně budou bohatě stačit šestijádrové procesory předchozích generací. A je to logické, neboť úzké hrdlo se zpravidla nachází ve slotu PCIe x16 a ne v procesorové patici. 
 
Cyberpunk 2077 je zatím stále chystán na vypuštění 10. prosince pro Xbox One/X, Xbox Series S/X, PS4/Pro, PS5, Windows PC a Stadia.


reklama