reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další hlavní stupeň Falcon 9 se znovu podíval do vesmíru

26.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Další hlavní stupeň Falcon 9 se znovu podíval do vesmíru
Můžeme očekávat, že za pár měsíců už nás nic takového nebude vzrušovat, ale nyní jde ještě o známku obrovského pokroku při vynášení nákladu na oběžnou dráhu i dále. SpaceX totiž už podruhé znovu použila první stupeň rakety Falcon 9.
První takový případ nastal již na konci března, kdy se společnost SpaceX zapsala do historie raketou, jejíž první stupeň byl již jednou použit, pak se vlastními silami vrátil na zem a poté znovu vynesl náklad do vesmíru, a přitom se opět vrátil pro třetí potenciální využití. Druhý takový případ nastal minulý pátek, kdy společnost SpaceX uskutečnila pozdrženou misi pro vynesení bulharského satelitu BulgariaSat-1. 
 
V souvislosti s tím můžeme zmínit ještě jedno prvenství, a sice opětovné použití vesmírné lodi. Tou se stal Dragon rovněž firmy SpaceX, který na začátku června vezl zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici. Toto prvenství je pochopitelně vztaženo k vesmírným lodím umístěným na špičce raket a neobstojí ve srovnání s raketoplány. 
 
 
Mise se satelitem BulgariaSat-1 je tak potvrzením schopnosti raket Falcon 9 opětovně létat do vesmíru, k čemuž SpaceX jistě získává hodnotné zkušenosti, aby je mohla zúročit později při vypouštění raket Falcon Heavy, z nichž hodlá recyklovat i čtyři stupně raket (tři první a jeden druhý). 
 
Samotný BulgariaSat-1 je založen na platformě SSL 1300 a byl umístěn na geostacionární orbitu jako satelit poskytující HD televizní přenosy zvláště pro Bulharsko. Napájen je celkem šesti solárními panely a na svém místě má vydržet alespoň 15 let. 
 
První stupeň rakety úspěšně přistál na plovoucí plošině u východního pobřeží Floridy, což lze zaznamenat na konci 25. minuty následujícího videa. 
 

V kritický okamžik se spojení přerušilo, což šlo očekávat vzhledem k divokým vibracím způsobeným přibližující se raketou. Ta se ale nakonec ukázala ve vzpřímené poloze pevně sedící na plošině, ovšem Elon Musk uvedl, že tentokrát Falcon 9 přistál tvrdě a opravdu potřeboval svůj "crush core", což je voštinová struktura z hliníku, která má za úkol absorbovat energii při dosedu. 
 
Elon Musk tak na otázky, zda bude první stupeň rakety vzhledem ke svému tvrdšímu přistání schopen letět i potřetí, odmítl odpovědět, což je pochopitelné, neboť není děd Vševěd. 

Uvidíme tak, zda koncept znovupoužitelnosti raket, a to nejen jejich prvních stupňů, se bude i nadále osvědčovat a zda některý z nich poslouží i vícekrát. V každém případě, SpaceX se v této oblasti dostala dále než kdokoliv jiný a vyvinula technologii, o níž mnozí pochybovali. 
 
A stalo se ještě něco. SpaceX dva dny poté, čili včera v neděli, vypravila do vesmíru další raketu, která byla tentokrát již zbrusu nová a nesla do vesmíru deset satelitů pro Iridium Communications. Program této firmy tak začíná být velice nabitý. 
 
reklama