reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další nástupce Li-Ion? Australané mají nabíjecí zinko-vzduchové baterie

17.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Další nástupce Li-Ion? Australané mají nabíjecí zinko-vzduchové baterie
Nové přelomové baterie tu máme snad každý týden. Nyní se přidali Australané, kteří přišli na levný způsob, jak nabiljet zinko-vzduchové baterie. Ty se v klasické nenabíjecí formě používají už roky např. do naslouchadel. 
O nových typech baterií zde píšeme často. Před pár dny jsme zmiňovali např. Švédy, kteří vyvinuli Li-Ion s hustotou energie o 70 % vyšší, než je běžné. Přesto se spousta konceptů "přelomových" baterií nikdy nedočká reálného nasazení, případně jsou výsledky jen o trochu lepší než u předchozích generací. Australané se nyní pokouší o další průlom. Vzali klasické zinko-vzduchové baterie, které se používají např. v naslouchadlech nebo některých kinofilmových fotoaparátech a pokusili se vylepšit jejich vlastnosti. Problémem je udělat je kvůli absenci elektrokatalyzátorů nabíjecí.  
 
Nabíjecí zinko-vzduchová baterie
 
zdroj: sydney.edu.au
 
I když i to je možné a už dnes existují nabíjecí zinko-vzduchové baterie, k umožnění nabíjení se používají drahé látky jako je platina nebo oxidy iridia. Nový objev ale k témuž využívá snáze dostupné prvky jako je železo, kobalt a nikl. Vše je jen o jejich správné struktuře, velikosti a krystaličnosti. Používají sloučeniny kyslíku, železa a kobaltu, ale byli schopni vytvořit i verzi s železem a niklem nebo niklem a kobaltem. Výsledkem by měly být levnější baterie, neboť zinku je na zemi mnohem více než lithia. Také se hovoří o pětinásobné kapacitě, větší bezpečnosti i ekologii takových článků. Jako vždy u podobných pokusů, ani zde není jasné, kdy a zda vůbec se jich dočkáme v praxi. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama