reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DARPA investuje 2 mld. USD do armádních AI projektů

10.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
DARPA investuje 2 mld. USD do armádních AI projektů
Americká agentura DARPA hodlá výrazně zvýšit své úsilí ve vývoji systémů umělé inteligence pro armádu. Ohlásila totiž, že do stávajících i úplně nových projektů iniciativy AI Next vloží 2 miliardy dolarů.
Umělá inteligence může být dobrý sluha, ale zlý pán. Toho se veřejnost bojí zejména při nasazení AI do oblasti vojenské techniky. Proto mnozí nejsou nadšení z rozhodnutí Pentagonu, že agentura DARPA v následujících letech hodlá investovat okolo 2 miliard amerických dolarů do vývoje AI pro armádní účely. Na umělou inteligenci je už nyní zaměřeno okolo 20 armádních projektů a celkově jich nějaké prvky AI využívá více než 60. Investice ale poputuje nejen do již běžících projektů, ale i do mnoha nových.
 
DARPA AI Next
 
Cílem ale zatím není vyvinout autonomní roboty, kteří by stříleli, na co jejich elektronické "mozky" uznají za vhodné, ale vyladit AI systémy tak, aby byly rovnocennými partnery lidí a vyhodnocovaly daná fakta stejně jako lidé. Projekt AI Next tak chce vylepšit schopnost rozhodování na základě kontextu, a aby byly schopny se správně rozhodovat i v nových situacích a adaptovat se na ně.
 
Podle popisu programu AI Next nejde o vývoj zbraní, ale spíše různých podpůrných systémů v armádě. Jde třeba o odhalování kybernetických útoků, automatické rozpoznávání cílů a analýzu satelitních snímků, řízení protetických končetin a různých exoskeletonů, měly by také pomocí v biomedicínském vývoji. Jedním z dalších úkolů je např. i vyladění logistiky.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama