reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DeepMind, Musk a další podepsali slib, nechtějí autonomní zbraně

20.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
DeepMind, Musk a další podepsali slib, nechtějí autonomní zbraně
Umělá inteligence ve vojenství je obrovským rizikem pro lidstvo, a tak přes 150 společností a několik tisíc osob podepsalo slib, že se nikdy nebudou účastnit vývoje umělé inteligence pro autonomně řízené zbraně.
Pokud jste viděli sérii filmů Terminátor, jistě víte, že dobře poukazuje na rizika spojená s autonomně řízenou armádou, zde v podobě systému Skynet, který si žije vlastním životem. Podobně to vidí i spousta jiných lidí, v poslední době se mluví především o Elonu Muskovi. Ten už loni žádal OSN o vydání celosvětového zákazu autonomních robotů, tvrdil také, že 3. světovou válku nerozpoutá Severní Korea, ale právě tyto autonomní systémy, pokud se nezakážou. Jde o tolik silné téma, že např. Google ukončil svůj vojenský projekt Maven, neboť jeho zaměstnanci začali dávat hromadné výpovědi, nechtěli se něčeho takového účastnit.
 
Toby Walsh
 
Toby Walsh (autor: Grant Turner/UNSW)
 
Ledy se hýbají a pod vedením Tobyho Walshe se přes 150 zástupců společností a několik tisíc jednotlivců spojilo a na konferenci IJCAI 2018 podepsali slib, že nebudou podporovat vývoj autonomních zbraní, nebudou je využívat, obchodovat s nimi nebo je vyrábět. Mezi těmi, kdo slib podepsali, byl právě již zmíněný Elon Musk nebo Google DeepMind. Celý seznam je k nalezení na stránkách futureoflife.org. Bohužel zatímco mnoho firem se vyjádřilo kladně, vlády mnoha zemích ve vývoji podobných zbraní pokračují a můžeme jen (nejspíš naivně) doufat, že se nikdy nic nevymkne kontrole. Na nějaký obecný celosvětový zákaz jako u chemických a biologických zbraní zatím marně čekáme.
 
 
Autoři o tom dokonce natočili i krátké video, které je dosti varovné. To poukazuje především na nemožnost obrany proti takovým zbraním, které mohou být v podobě maličkých párcentimetrových dronů, a přesto mít smrtící účinek na kýmkoli vybranou nepohodlnou skupinu lidí. Video varuje nad tím, jak se tyto skupiny dají snadno vyfiltrovat např. podle činnosti jednotlivců na internetu, třeba jen sdílením nějakého videa nebo napsáním hashtagu podporujícího pro někoho nepohodlný názor.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama