reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitimes: očekávejme zdražení grafických karet střední a vyšší třídy

4.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Digitimes: očekávejme zdražení grafických karet střední a vyšší třídy
Server Digitimes již dříve v minulém roce varoval před zdražováním grafických karet a nyní přidal nové varování pro nejbližší období, kdy mají růst ceny především modelů střední a vyšší třídy. 
Zdražování grafických karet bylo serverem Digitimes ohlášeno už v září, což se mělo projevit především v případě modelů GeForce od firmy NVIDIA, a to kvůli zdražujícím se pamětem GDDR5. Mělo jít totiž o to, že výrobci pamětí RAM měli raději přesunout své kapacity pro výrobu klasických DDR RAM, aby pokryli poptávku ze strany výrobců serverů a mobilních zařízení. 
 
 
Nicméně na našem trhu se objevil výkyv v cenách GTX 1060 už dříve před tímto varováním a ke konci roku se ceny dostaly opět na jarní úroveň. To platí i pro některé GTX 1070 a co se týče GTX 1080, ty se až na krátkodobé prázdninové navýšení cen ještě před koncem prázdnin dostaly na jarní ceny a ty pak byly až do konce roku veskrze stabilní. Je tak otázka, zda toto nové varování ze strany Digitimes nějak v důsledku na našem trhu pocítíme. Dá se však předpokládat, že ceny zatím rozhodně klesat nebudou. 
 
Na trhu s grafikami tak nastala zajímavá situace, z níž těží především zákazníci, kteří si nedlouho po uvedení prvních Pascalů pořídili kartu GTX 1080 či GTX 1070. Nedá se říci, že by jejich ceny výrazně klesly a je výhled na to, že taková GTX 1080 bude celé dva roky bez nástupkyně a ani potom samozřejmě nebude hned zralá do šrotu, takže na grafickou kartu půjde zřejmě o nebývale dlouhodobou záležitost. 
 
Digitimes nově varují, že spíše dražší grafické karty v tomto kvartálu podraží až o 20 dolarů, čili cca 500 Kč v případě evropských trhů. Existuje totiž stále vysoká poptávka po kartách využívaných pro těžbu kryptoměn, která už měla uvadnout, ale nestalo se tak, neboť v poslední době značně vzrostla hodnota řady méně známých kryptoměn. Však se stačí podívat na skladové zásoby karet Radeon RX 580 v českých e-shopech, kde je zřejmé, že ihned si můžeme takovou kartu pořídit jen zcela výjimečně. Z toho všeho netěží pouze zákazníci používající karty pro výdělek, ale také firmy jako Asus, Gigabyte, MSI a další výrobci karet, kteří o odbyt vybraných modelů rozhodně nemají nouzi. 
 
Další tlak mají vyvíjet hráči nesmírně populární hry PlayerUnknown's Battlegrounds, která vyžaduje, aby byl hráč vybaven systémem se slušně výkonným GPU. Obecně se má za to, že pro hraní v rozlišení Full HD už je zapotřebí karta úrovně GeForce GTX 1060 či Radeon RX 580, a to už nejsou žádná ořezávátka. Ostatně i proto NVIDIA do Číny, kde je PUBG nejpopulárnější, nasměrovala exkluzivní kartu GeForce GTX 1060 5GB GDDR5, kterou si budou kupovat především majitelé internetových/herních kaváren. 
 
Zdroj: Digitimes


reklama