reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Díky "chytré RZ" Amazon doručí zásilku do kufru auta

11.10.2017, Milan Šurkala, aktualita
Díky "chytré RZ" Amazon doručí zásilku do kufru auta
Amazon vymýšlí nové způsoby jak doručovat zásilky. Posledním netradičním způsoben je spolupráce se společností Phrame vyrábějící chytré registrační značky, díky nimž bude moci kurýr odemknout vaše auto a balíček nechat v kufru. 
Způsobů doručování balíčků je nespočet a společnost Amazon zkouší další a další netradiční způsoby, nejen drony. Poštovní schránkou by se dokonce v budoucnu mohlo stát vaše vlastní auto, resp. jeho kufr. Jak by něco takového mohlo fungovat? Odpověď je jednoduchá a jde o podobný koncept jako nedávno představené doručování potravin do ledničky, které se testuje u Walmartu. Za vše může společnost Phrame, která vyrábí netradiční "chytrý" produkt, chytré registrační značky (pro klasiky, "chytré SPZ").
 
Phrame
 
Stačí tuto chytrou značku s GPS modulem namontovat na auto, vložit do ní klíč, zavřít a zamknout. K jednorázovému přístupu ke klíči je pak pochopitelně nutný mobilní telefon a udělení přístupových práv kurýrovi na dálku. Ten se přihlásí ke značce, otevře ji, vezme klíč, s jeho pomocí otevře kufr, vloží zásilku, kufr zavře a klíč vrátí zpět do registrační značky. Ta by měla být extrémně bytelná a mělo by být takřka nemožné se ke klíči dostat.
 
Podle společnosti Phrame, která tyto chytré registrační značky vyrábí, se dá systém využít např. i k udělení přístupových práv mechanikovi, který si může vaše auto vyzvednout a odvézt do servisu. Další z nabízených scénářů je zapůjčení vozu řidiči Uberu nebo jeho poskytnutí obecně někomu, kdo se potřebuje přepravovat, zatímco majitel auta vůz nepotřebuje. A co vy? Nechali byste si tímto způsobem doručovat zásilky v době nepřítomnosti?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama